Je hebt restaurants waar je snel even een pizza naar binnen werkt voordat je naar de film gaat en je hebt culinaire initiatieven waar de hele avond in het teken staat van eetbare kunst. De Culinaire Werkplaats in Amsterdam is van het laatste soort. Toch gaat het er gelukkig niet overdreven artistiek aan toe.

‘Hallo, ik ben Eric.’ Bij binnenkomst worden we vriendelijk de hand geschud door de mede-eigenaar. Samen met Marjolein (die later ook nog even een praatje komt maken) runt hij dit eigenzinnige eet-initiatief in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, vlakbij het Westerpark. We mogen zelf onze jassen ophangen en een tafeltje uitzoeken. We kiezen voor een plek naast het riante raam en gaan zitten. Naast ons hangen stukjes eetbaar papier in verschillende kleuren.

Aanbod

Eric pakt er ook een stoel bij en legt ons uit dat dit niet zomaar een restaurant is. Hier draait alles om experimenteren met smaak, kleur en textuur en staat het menu in het teken van “het nieuwe koken”. Groenten in de hoofdrol dus. Daarnaast houden ze rekening met diervriendelijkheid, het seizoen, afstand en biologische of kleinschalige teelt. De halve ruimte wordt ingenomen door de keuken en een grote werkbank waarop al het eten wordt klaargemaakt; er staan slechts een viertal tafeltjes. Hierdoor heb je echt het gevoel dat je in iemands keuken zit. Het menu van vandaag bestaat uit vijf gerechten met als thema “tijd”. Na wat zelfgebakken brood met tapenade, volgt er een bord met verschillende bolletjes: yoghurt met speltflakes, geconcentreerde tomaat en falafel met bonen. Later komen er onder andere nog hartige oliebollen met spinaziesalade en seizoensgroenten met chocolade langs.

Eric pakt er ook een stoel bij en legt uit dat dit niet zomaar een restaurant is.

Plus

De Culinaire Werkplaats is in 2011 verkozen tot beste groenterestaurant van de Benelux en was in 2012 genomineerd voor puurste restaurant. Ik sluit me daar graag bij aan. Het eten is, naast bijzonder, vooral erg lekker. De ongedwongen sfeer is prettig en bovendien kan je precies zien wat er in de (superschone) keuken gebeurt. Het ijzersterke aan dit concept is niet eens zozeer dat ze alleen met groenten werken of dat ze letten op duurzaamheid (dat doen immers meer restaurants); het is vooral de manier waarop ze experiment aan smaak koppelen en zo — op heel elegante wijze — laten zien dat eten lekker én spannend kan zijn. Vegetarisch eten in het bijzonder. Zoveel hart voor product en voeding wens je meer restaurants toe.

Min

Is het een minpunt dat je zelf je afwas naar de keuken dient te brengen? Is het vervelend om zelf je fles wijn te moeten ontkurken? Ik vind van niet. Dit draagt juist allemaal bij aan de goede sfeer. Het enige wat ik lastig vind: je mag zelf bepalen wat je het eten waard vindt. Pay what you want dus. Maar zelfs dat benadrukt nog maar eens waar het hier om draait: liefde voor eten en vriendelijkheid voor elkaar. Topplek!