Afgelopen maand bezocht ik het Origin Chocolate event in het Koninklijk Institiuut van de Tropen in Amsterdam. Elk jaar ontmoeten internationaal chocolade experts en choclade liefhebbers elkaar op deze prachtige locatie en ik maakte daar kennis met ClearChox.

Als chocoladeliefhebber liet ik me maar wat graag op de perslijst zetten van het Origin Chocolate event. Ik had echter niet veel tijd en ik had moeite om te bepalen welke standjes ik allemaal moest bezoeken. En toen was daar opeens ClearChox. Het concept — en natuurlijk een stukje van hun chocolade — sprak me meteen aan. Ze bieden intrigerende smaken en hun visie is duidelijk en clear.

Claim

ClearChox staat voor clear chain chocolate. Dat wil zeggen: chocolade met een transparante handelsketen met zo min mogelijk schakels. Op die manier weet je van welke bomen de cacao komt en kunnen de boeren goed betaald worden. ClearChox kiest niet voor massaproductie, maar voor met liefde gemaakte chocolade door gepassioneerde chocolatiers. Niet alleen de beste chocolade dus, maar ook een transparante keten.

Hoe zit het precies?

Die claim klinkt mij als muziek in de oren. Hoe is dit merk ontstaan? In 2009 heette ClearChox nog Chocoweb en was het primair een webshop voor chocoladeliefhebbers. Maar inmiddels zijn ze gegroeid en dekt hun nieuwe naam de lading beter: ‘We bieden hele goede chocolade zonder een nare bijsmaak. Vandaar ons motto Clear Chain Chocolat, heldere ketens met een eerlijke vergoeding voor iedereen,’ aldus mede-eigenaar Daan Koenmans.

De voorkeur wordt gegeven aan chocolade die in het land van herkomst zelf geproduceerd wordt. De eis is dat de boer of coöperatie bekend moet zijn.

De voorkeur wordt gegeven aan chocolade die in het land van herkomst zelf geproduceerd wordt. De eis is dat de boer of coöperatie bekend moet zijn en ClearChox gaat daar zelfs een stapje verder in. ‘De mogelijkheid moet bestaan dat wij of u, tijdens een vakantie daar eens op bezoek kunnen gaan.’ Merken die niet transparant zijn over de herkomst van hun cacao nemen ze dus niet in hun assortiment op. Dat betekent dat ze afgelopen jaren stilletjes afscheid hebben moeten nemen van een aantal merken, waaronder L’artigiano di Giardini en Pacari, maar ook de meer bekende merken zoals Lindt en Valrhona.

Daartegenover staat dat er hele mooie merken zijn opgenomen zoals Georgia Ramon, een goed voorbeeld van een bean-to-bar chocolade. Zij richten zich op kwaliteit, creativiteit en diversiteit. En dat is te merken, met smaken zoals broccoli met gezouten amandelen, tomatenchocolade en brandnetelchocolade. De amandel-pompoen-chocolade had mijn aandacht al op het Chocolate event getrokken, dus stond ik te popelen om de andere twee winterse limited editions te gaan proberen.

Oordeel

Het was dan ook de chocolade van Georgia Ramon die ik door ClearChox toegestuurd kreeg om te testen waar zij voor staan. Behalve dat de smaken opvallen, is het ook opmerkelijk dat alle repen glutenvrij, (overwegend) biologisch en veganistisch zijn. Dit is geen greenwashing; ik moest echt mijn best doen om een niet-biologische variant uit het assortiment van Georgia Ramon te vinden. Zelf zeggen ze hierover: ‘Niet altijd zijn biologische grondstoffen beschikbaar in de voor ons vereiste kwaliteit. Ook zijn er bepaalde grondstoffen zoals bijzonder zeldzame cacaobonen, die maar in zeer beperkte hoeveelheden of helemaal niet in biologische kwaliteit beschikbaar zijn. Op zo’n moment willen we ons niet laten beperken om zonder zulke fijne grondstoffen te kunnen werken.’

Duidelijk verhaal en, net als ClearChox, heel transparant. Toch vind ik het fijn dat alle drie de toegezonden repen biologisch en veganistisch zijn. De verpakkingen zien er prachtig uit – alle drie in heel verschillende kleuren, maar allemaal in dezelfde classy stijl. De eerder genoemde chocolade met amandel en pompoenpitten was gelijk al mijn favoriet – het smaakt naar een goede melkchocolade, maar het is helemaal veganistisch! Aan de versie met rode biet en kokos moet ik echter een beetje wennen. Er zit geen cacao in, dus ik weet niet zo goed hoe ik dit als chocolade moet plaatsen. Het proeft zoet, maar ik mis toch de cacao zelf. De derde reep is meteen weer een voltreffer: 70% amandelen en specerijen met lekkere cacao. Het heeft een fascinerende smaak die zich nog lang verder ontwikkelt, ver nadat het laatste stukje chocolade is verorbert.

Wel viel het me gelijk op dat de verpakkingen er weliswaar fantastisch uitzien, maar ook erg plat zijn. Ik schrok des te meer toen bleek dat de reep niet alleen plat, maar ook heel smal bleek te zijn. Dan mag het er nog zo mooi uit zien, je betaalt uiteindelijk wel voor de inhoud. De prijzen variëren van 4,46 tot 4,95 euro. Even een reep naar binnen schrokken zit er dus niet in. En dat is natuurlijk ook niet de bedoeling, maar ik vind het wel spijtig dat het voor de meesten toch chocolade voor bijzondere gelegenheden blijft. Gelukkig biedt ClearChox nog veel meer merken aan die zeker de moeite van het proberen waard zijn.


Actie: met de kortingscode in onze laatste nieuwsbrief van het jaar kun je in de decembermaand laagdrempelig kennismaken met ALLE chocolade van ClearChox. Met uitzondering van artikelen die al in de aanbieding zijn. ClearChox heeft nog veel meer mooie merken (prijzen beginnen vanaf 1,88 euro), waaronder persoonlijke favoriet Original Beans. Leuk als cadeau of om jezelf eens lekker te verwennen. De actie loopt t/m 31 januari 2017. Geniet ervan!