Bij BioBeautyCare (mijn eigen bedrijf) werk ik met twee producten die van oudsher in de natuurwinkel naast elkaar op de plank staan: Dr. Hauschka en Weleda. Maar het is natuurlijk ook interessant om te kijken wat er nog meer op de markt verschijnt.

Onlangs testte ik de dagcrème, oogcrème en lotion van Cattier Paris, een merk dat zich al veertig jaar inzet voor natuurlijke huidverzorging. Volgens de website gebruiken ze alleen natuurlijke ingrediënten voor hun biologische gecertificeerde producten.

Claim

Cattier Paris garandeert dat hun producten Ecocert- en Cosmebio-gecertificeerd zijn en dat ze recyclebare en milieuvriendelijke verpakkingen gebruiken. Uiteraard dierproefvrij, zonder parabenen en kunstmatige geur- en kleurstoffen. Dat belooft wat. Ze hebben in 2012 zelfs de Beauty Astir Award voor beste eco beautylijn gewonnen.

Hoe zit het precies?

Tegenwoordig zijn consumenten steeds kritischer met wat ze op hun huid smeren. Het natuurlijke karakter van de ingrediënten speelt daarbij een steeds grotere rol. Groene cosmetica is daarom booming. Maar door die populariteit is er ook vaak sprake van greenwashing: er hoeft maar een heel klein percentage daadwerkelijk natuurlijk te zijn om “natuurlijk” genoemd te mogen worden. Daarnaast betekent natuurlijk niet per se biologisch en daar zijn nogal eens wat misverstanden over.

Je moet zowat scheikundige zijn om de ingrediëntenlijst te kunnen ontleden.

Ook is het moeilijk om de claims te controleren. Je moet zowat een scheikundige zijn om de ingrediëntenlijst te kunnen ontleden. Dat we parabenen moeten vermijden weten we inmiddels wel, maar vervolgens kom je vaak ingrediënten tegen die je nauwelijks kunt uitspreken en die je zult moeten opzoeken. Iets waar de meeste mensen geen tijd noch zin in hebben. Transparantie is daarom noodzakelijk, zodat je weet wat je smeert.

Oordeel

De door mij geteste producten smeren lekker uit en ruiken — op de lotion na — redelijk neutraal. Qua structuur lijken de dag- en oogcrème op elkaar, alleen ruikt de dagcrème een fractie sterker. Zowel de dagcrème als de oogcrème hebben een pompje. Dat is hygiënischer en omdat er geen lucht bijkomt is er minder conservering nodig. Ik vind het ook goed dat ze hun duurzaamheidsclaim doorvoeren naar hun verpakkingen. De geteste crèmes zijn prettig in het gebruik, maar zijn iets te glycerine-achtig voor mij. Daardoor smeert het weliswaar lekker, maar bij hoog gebruik kan het ook uitdrogend werken. Daarom vermijd ik het liever. Gelukkig blijft de crème desondanks niet op de huid liggen en trekt het redelijk snel in.

De producten van Cattier Paris zijn echter niet zo biologisch als je zou denken. Het percentage ligt voor de geteste producten op 11 en 17%. Nu is in schoonheidsproducten het aandeel water natuurlijk altijd groot en dat is officieel niet biologisch. Toch denk ik dat het wel een tandje hoger kan: de glycerine en squalaan zijn ook biologisch verkrijgbaar. Daar staat tegenover dat Cattier Paris erg transparant is met hun percentages; dat geeft een betrouwbaar gevoel.

Al met al zijn dit natuurlijke producten met een professionele en praktische verpakking, tegen een redelijke prijs. Het past niet heel goed bij mijn eigen huid, maar ik kan me voorstellen dat anderen hier heel blij mee zijn.