In Haarlem springen de verantwoorde hipstertentjes als paddestoelen uit de grond. By Lima is een van de nieuwste aanwinsten en Maaike ging er langs.

By Lima is centraal gelegen nabij de Grote Markt, op een hoek van de Zijlstraat. Het is een heerlijke zonnige dag als ik er aankom, dus het gezellige terras lokt. Maar april doet wat hij wil, daarom kiezen we er toch maar voor om naar binnen te gaan. Dat is allerminst een tweede keus: binnen ziet het er supermooi uit met gezellige tafeltjes, bloemen en ingebouwde bankjes bij het raam met comfortabele, kleurige kussentjes. Zo, ik zat. Laat de rest maar komen.

Aanbod

Ik heb goed zicht op de mooie houten balie waar net een bestelling wordt klaargezet: een paar ouderwetse glazen melkschoolflesjes plus bijbehorend rietje gevuld met een green juice en een slow juice wortelsapje; erg hipsterproof. Daarnaast is de vitrine met raw food lekkernijen een echte eyecatcher. Nieuwe trend: naast de oude, vertrouwde muntthee wordt in dit soort tentjes ook steeds vaker pure gemberthee geserveerd. Bij By Lima zitten er grote plakken gember in plus een stuk citroen. Leuk detail is dat het geserveerd wordt met een Tony Chocolonely chocolaatje.

Ik kreeg revanche om iets anders van de kaart te mogen proberen, want mijn tafelgenoot was jarig.

By Lima heeft een originele menukaart. Bij de ontbijtopties trekt de “lemon poppy seed pancake & maple juice”, waar bij de borrelmogelijkheden de kaas-spinazie- komijnbitterbal me weer nieuwsgierig maakt. Maar het is lunchtijd, dus ik ga voor een soepje van zoete aardappel en pastinaak. Eerlijk gezegd was ik daar niet heel enthousiast over. Een beetje flauw en er dreef nog een heel stuk aardappel in — volgens mij een “gewone” en geen zoete — en er zat geen boter bij het sneetje brood. Ik kreeg echter een onverwachte revanche om iets anders van de kaart te mogen proberen, want mijn tafelgenoot was jarig en dat had de bediening opgepikt. Ze kwamen al zingend aanlopen met een verantwoorde “raw banana pecan pie” met kaarsjes erop en twee vorkjes; super sympathiek!

Plus

Erg vriendelijk personeel. Service hebben ze goed in het vizier en dat is heel veel waard in een stad waar je ook soms wordt behandeld alsof je blij mag zijn dat je er überhaupt mag zitten. Ze laten je welkom voelen en zetten net dat stapje meer. Vegetariërs en veganisten hebben hier volop keuzemogelijkheden en er kan ook rekening gehouden worden met een glutenallergie.

Min

Verantwoord, vers menu zonder geraffineerde suikers en E-nummers – check. Maar is het ook echt bio? Op de kaart staat: ‘We werken zo veel mogelijk met biologische seizoensproducten van lokale leveranciers’, maar welke zichzelf respecterende zaak draagt dat tegenwoordig niet uit? Ik geloof wel dat ze deze doelstellingen echt voor ogen hebben, maar wat mij betreft zouden ze nog een stapje verder mogen zetten. Net zoals bij de toiletcheck: de zeep, toiletspray en het toiletpapier zouden groener mogen om het frisse hipstergevoel compleet te maken.