Terwijl je vroeger de grens over moest om een fatsoenlijke hamburger te eten, kom je nu ook in ons land steeds vaker burgerbars tegen. In Rotterdam zit er eentje waar je ook als vegetariër of veganist gerust naar toe kan.

Burgertrut is (naar eigen zeggen) de stiefdochter van Roodkapje; een dwarse gallerie die in Rotterdam Noord zit om voor het kleine broertje Magnetronbar te zorgen. Snapt u het nog? Geeft niks, het eten is er niet minder lekker door.

Aanbod

Bij binnenkomst waan je je even in Berlijn. Houtje-touwtje inrichting? Check. Geïmproviseerde kroonluchters van oude lampenkappen? Check. Er is zelfs een soort loungehoek die niet misstaan zou hebben in menig hostel. Maar toch oogt het allemaal gezellig en fris. Op de menukaart staan drie biologische rundvleesburgers en vier vegetarische varianten. Twee daarvan zijn ook veganistisch te krijgen. Verder zijn er nog verschillende specials op het schoolbord aan de muur te vinden. Wij gingen voor de Big In Japan (soja-sesam burger met komkommer, taugé, rucola en wasabimayonaise) en de O’love (burger van rundvlees met olijfmayo, rucola, tomaat en gesmolten kaas). Alle burgers kunnen worden vergezeld van salade en/of heerlijke potato wedges met citroenmayonaise. Verder is er soep en zijn er verschillende broodjes en desserts. Voor wie een écht Berlijnse ervaring wil, is er zelfs Fritz Kola en Club Mate. In het weekend kan je er ook terecht voor lunch.

Probeer ook zeker eens de vega kapsalon. Als je in een vreetbui bent tenminste.

Plus

Tja, bonuspunten voor die briljante naam natuurlijk. Maar zeker ook voor de ruime keuze in vegetarisch en veganistisch. Allemaal even lekker (bij een eerder bezoek heb ik wat andere burgers kunnen testen) en allemaal in fantastische smaakcombinaties. Probeer ook zeker eens de vegetarische kapsalon. Als je in een echte vreetbui bent tenminste… En met in je achterhoofd dat dit niet zomaar een commerciële burgertent is, maar een kunstinstelling die jouw geld gebruikt voor exposities en voorstellingen, smaakt je burger nog beter!

Min

Het kan even duren voordat je Burgertrut gevonden hebt. In de beste traditie van de kraakcultuur verhuizen ze namelijk nogal eens. Alle winst gaat naar het programma van Roodkapje en dus vestigt deze sympathieke burgerbar zich alleen in goedkope, leegstaande panden.