Vogelenzang, bekend om haar uitgestrekte bollenvelden en... Tja, om wat eigenlijk? Toch heeft deze Bloemendaalse gemeente meer te bieden dan ik aanvankelijk dacht. Op aanraden van een kennis bevind ik mij op het terrein van Buitenplaats De Plantage. En ik ben deze zonnige zondag niet de enige.

De Plantage ligt verscholen achter een tuincentrum, maar de weg er naar toe staat gelukkig duidelijk aangegeven. Tuincentra hebben altijd al een ongrijpbare aantrekkingskracht op me gehad. Het heeft waarschijnlijk iets te maken met de manier waarop de natuur gereduceerd wordt tot overzichtelijke groene lanen waar je ongegeneerd met zo’n extra grote winkelwagen doorheen kan slenteren. Maar goed, ik dwaal af… Neem de auto als je naar De Plantage gaat, want op die ene bus die er langs gaat wil je niet wachten. Ik niet in ieder geval. Bovendien kan je er makkelijk en gratis parkeren.

Aanbod

Het restaurant maakt onderdeel uit van een groter complex, waarvan het merendeel wordt ingenomen door tuincentrum Bos. De Plantage bevindt zich dan ook in een groot kasgebouw met veel glas en een flinke overkapping ervoor waar je (lekker droog) buiten kunt zitten. Er staan zelfgemaakte tafels met olijfbomen erin en er is een riante zithoek die doet denken aan een huiskamer. Op het menu vind je veel biologische en seizoensgebonden gerechten. Ik was er ‘s middags en ging voor de groenten crudité met dipjes en de home made fries. Op de lunchkaart tref je verder verschillende broodjes, soep, salades en high tea (of high koffie) aan. Ook bijzonder: je kunt een picknickmand bestellen (€15) en die meenemen als je ergens in de omliggende tuin wilt gaan zitten.

Tuincentra hebben altijd al een aantrekkingskracht op me gehad.

Plus

Het restaurant oogt lekker ruim en licht, mede door al het glas. Maar de grootste troef is toch wel de tuin! Er hangen overal hangmatten, er staan picknickbanken en er liggen zitzakken. Je hebt prachtig uitzicht over de bollenvelden of — als je verder de tuin in gaat — over een grote vijver met fontein. Waar het eerste stuk uitermate geschikt is voor kinderen, vind je verderop genoeg privacy voor een romantisch één-tweetje. Ook als locatie voor feesten en partijen leent De Plantage zich prima. Erg goed dat je wordt aangemoedigd om de tuin in te gaan en dat de mogelijkheid wordt geboden om te picknicken. Dat maakt deze plek echt uniek.

Min

Mijn huisgemaakte frieten waren duidelijk niet huisgemaakt en de koffie was van La Place-kwaliteit. De crudité telde welgeteld één dipje. Een paar minpunten dus. Alhoewel ik niet kan oordelen over de dinerkaart, hoop ik dat men hier wat zorgvuldiger mee te werk gaat. Hopelijk koestert men bij De Plantage datgene wat hen nu zo bijzonder maakt: de enorme tuin. Als er nog nét wat meer aandacht wordt geschonken aan de kwaliteit van de (lunch)gerechten, dan heeft Vogelenzang er een echte winnaar bij.