De Vegetarische Slager, producent van “vlees” op plantaardige basis, heeft iets nieuws: broodbeleg. Sinds kort gewoon verkrijgbaar bij Albert Heijn. Volgens eigen zeggen is het niet van echt te onderscheiden. Maar klopt dat ook?

Naast de plakjes kipfilet, de stukken leverworst en de bakjes filet americain, vind je bij Albert Heijn nu ook het vegetarische broodbeleg van De Vegetarische Slager. Deze supermarkt verkocht al een eigen lijn vega-vleeswaren (o.a. vegetarische paté en boterhamworst) in samenwerking met Vivera. Vraag is dus wat het nieuwe broodbeleg hier aan toevoegt.

Claim

Volgens De Vegetarische Slager is hun “nieuwe generatie” broodbeleg niet van echt te onderscheiden. Het streven is om — net als met al hun andere producten — dierlijke producten te vervangen door plantaardige zonder daarbij in te boeten op smaak. Hun grote ideaal is om vleesliefhebbers te laten beleven dat ze helemaal niets hoeven te missen als ze het vlees één of meer dagen achterwege laten. De ambitie is de grootste slager ter wereld te worden, op korte termijn.

Hoe zit het precies?

Jaap Korteweg, oprichter en drijvende kracht van De Vegetarische Slager, werd geboren als boerenzoon in West-Brabant. Hij nam als 8e generatie het boerenbedrijf van zijn vader over, maar schakelde al snel om naar biologische akkerbouw. Als in 1998 de varkenspest uitbreekt in Nederland, besluit hij geen vlees meer te eten. Toch blijft hij verlangen naar de smaak en bite van echt vlees. Daarom probeert hij, samen met producenten van plantaardige eiwitten, vleesvervangers te ontwikkelen die niet van echt te onderscheiden zijn.

Op dierendag 2010 wordt in Den Haag het eerste filiaal van De Vegetarische Slager geopend. Met hun idee en producten winnen ze in 2011 de Hart-Hoofdprijs van Triodos Bank voor meest innovatieve en inspirerende bedrijf. In 2012 beginnen de supermarkten Coop en Jumbo hun assortiment te verkopen, gevolgd door Albert Heijn en het Belgische Delhaize. In de strijd om de Gouden Gehaktbal van De Telegraaf wordt hun vegetarische variant derde. De Consumentengids verkiest hun MC²-burger als lekkerste vega burger.

Ook vanuit het buitenland groeit de belangstelling. Zo wordt er onder andere geëxporteerd naar Zuid-Korea. Na vegetarisch “vlees” zoals kipstuckjes, bacon en rauw gehackt wordt in 2016 broodbeleg aan het assortiment toegevoegd. Ook hier wordt weer geprobeerd het origineel zo dicht mogelijk te benaderen.

Oordeel

Wij testten de boterhamworst provençaalse kruiden (plakjes), de Gelderse worst, de kipworst en de Italiaanse worst (ook plakjes). Wat meteen opvalt bij die eerste, is dat de “worst” lekker gekruid is. Er zit een goede vleessmaak aan en het ziet er ook echt uit als worst. Bijkomend voordeel is dat ‘ie ook geschikt is voor veganisten. Wel lijkt de nasmaak een beetje op die van paddenstoelen.

De Gelderse worst komt in plakjes of als snijbaar worstje. De structuur is een beetje korrelig en de smaak een beetje zoetig. Wie los een plakje in zijn mond stopt, zal niet gauw het idee hebben op echte worst te kauwen, maar op brood komt het beter tot zijn recht. Al met al ben ik hier niet erg enthousiast over. Datzelfde geldt voor de kipworst (ook verkrijgbaar in plakjes of als rolletje), waarbij de overheersende smaak juist zoutig is. In zowel de kipworst als de Gelderse worst zit kippenei verwerkt, wat het ongeschikt maakt voor veganisten. Als laatste komen we bij de plakjes Italiaanse worst. Deze zijn ook lekker gekruid en goed op smaak, alhoewel ik toch een beetje het vettige van echte worst zoals salami mis.

Samenvattend: het gekruide broodbeleg is het beste geslaagd, omdat hiermee het zoetige van soja gemaskeerd wordt. Veel meer dan bij de “vleesproducten” (die vaak nog gebakken worden in olie of boter) van De Vegetarische Slager, mis je hier iets vettigs. Een eigenschap die toch vaak bij dierlijke producten hoort. Naast het al bestaande assortiment van vega-vleeswaren voegen de producten van De Vegetarische Slager helaas niet zo veel toe. Mijn verwachting is dat geen enkele vleeseter hiermee over de streep getrokken zal worden. Gelukkig weet de geoefende vegetariër al lang zijn/haar weg te vinden om brood op een lekkere manier te beleggen.