Wanneer mijn budget het toelaat om mijn garderobe te vernieuwen, slaag ik altijd bij Brandmission in de Zijlstraat in Haarlem. Deze winkel vol verhalen is voor sommigen nog een goed bewaard geheim. Hoog tijd voor een recensie.

Vijf jaar geleden stapte ik wat twijfelachtig de toen nieuwe winkel Brandmission binnen. Direct werd me uitgelegd dat ik niet alleen mocht kijken maar vooral diende te voelen aan de kleding. En inderdaad, de stoffen zijn heerlijk én eerlijk. De kleding vertelt je zintuigen dat ze anders is dan in de gangbare modezaken. Maar de verhalen achter deze merken kunnen je nog veel meer vertellen over de textielindustrie, die de wereld helaas (vaak) niet veel mooier maakt.

Aanbod

Bij mijn laatste bezoek ‘scoorde’ ik een Nudie jeans, waar ik nu praktisch in woon. Dit merk uit Zweden stimuleert een goede relatie met je broek. Zo kun je je afgedragen exemplaar inleveren voor recycling of je jeans gratis laten repareren. Mocht je niet zo’n jeanstype zijn, dan vind je bij Brandmission ook pantalons,  jurken en rokken in de rekken. Basic shirts die net wat chiquer zijn koop ik hier ook graag. Zo hebben ze bijvoorbeeld de merken Miss Green, Alchemist en Lana. Door dit laatste merk werd ik nogal verrast daar ik Lana voorheen in ietwat “geitenwollensokken-shops” tegenkwam. Maar in Brandmission ziet het er super eigentijds uit.

Bij mijn laatste bezoek ‘scoorde’ ik een Nudie jeans, waar ik nu praktisch in woon.

Helemaal happy ben ik met mijn tencil (= bamboezijde) blouse met kraanvogelprint en strik.Behalve vrouwenmode vind je achterin de winkel ook mannenkleding, vegan schoenen (van Toms), sieraden, accessoires en een aantal groene lifestyle producten. In die laatste categorie bijvoorbeeld het boek Dit is een goede gids van Marieke Eyskoot, vol met tips voor een duurzamer leven. Dus ook voor cadeaus kan je hier prima terecht.

Plus

Het diverse aanbodduur, voor alle maten en figuren in verschillende stijlen en prijscategorieën spreekt me erg aan. Maar natuurlijk vooral dat de producten bewust geproduceerd zijn, duurzaamheid prediken en respect voor de Aarde uitdragen. Brandmission bewijst dat duurzaamheid heel modieus kan zijn. Het is jezelf verwennen en goed voor de aarde zorgen.

Min

De winkel is groter dan je ziet van buitenaf, waardoor je niet weet dat er meer dan alleen vrouwenkleding te koop is. Ook kan de ietwat chique uitstraling een drempel vormen voor mensen met een lager budget. Zelf vind ik het niet zo fijn om bij het passen opmerkingen te horen van een verkoopster. Maar die service onderscheid een kledingwinkel-met-aandacht natuurlijk wel.