De dagen worden korter, buiten is het kouder en wat is er dan lekkerder om met een dekentje en een warme kop thee op de bank weg te kruipen? Een lekkere verantwoorde bonbon erbij natuurlijk.

Die gelegenheid geeft Ridiculously Good me op het Happinez festival waar ik onlangs werkte voor Weleda. Opeens staat daar een vrolijke dame met een mooi houten presenteerblaadje met allemaal bonbons en presenteert het me met de woorden ‘Ik ben fan van Weleda’. Ik neem het verlekkert aan met de woorden: ‘Mooi, ik ben fan van jullie’.

Claim

Ridiculously Good claimt guilt free chocolade te maken, omdat ze om onze planeet, hun producenten en om jouw gezondheid geven. Daarom produceren ze biologische, rauwe chocolade zonder toegevoegde suiker en andere rotzooi. Daarnaast is het ook veganistisch en glutenvrij. Hun motto: lekker eten hoeft niet slecht voor je te zijn, net als gezond eten niet minder lekker hoeft te zijn.

Hoe zit het precies?

Ridiculously Good is opgericht door Teun en Shemara. Tijdens hun zoektocht naar gezonde alternatieven voor comfort food ontwikkelden ze een candybar die gemaakt is van alleen pure, natuurlijke ingrediënten. Dit was zo’n succes dat ze dachten: hier moeten we iets mee doen.

‘Met onze chocolade willen we een bijdrage leveren aan de wereld en onze ’

Daarnaast willen ze laten zien dat het ook anders kan: terug naar een transparante en eerlijke voedselketen waarbij kwaliteit en gezondheid voorop staat. Echte rauwe chocolade, gemaakt van de beste cacaobonen uit Peru (Criollo). Honderd procent biologisch en vrij van geraffineerde suiker, gluten, lactose, soja en onnodige chemische toevoegingen. ‘Met onze chocolade willen we een bijdrage leveren aan de wereld en onze maatschappij. In tegenstelling tot veel andere consumptiemiddelen, gebruiken wij bijvoorbeeld geen palmolie. Hierdoor doen wij niet mee aan de ontbossing van oerwouden. Daarnaast zijn al onze ingrediënten biologisch gecertificeerd en kopen wij onze grondstoffen in op een sociaal duurzame manier.’

Dat (sociale) duurzaamheidsprincipe wordt ook doorgetrokken naar de verpakkingen. De mooie kartonnen doosjes worden gedrukt in Nederland en zijn gemaakt van FSC-papier. De bonbons zelf worden ook in Nederland geproduceerd (bij een sociale werkplaats) en verpakt in vershoudfolie dat voor 100% composteerbaar is. ‘Het is gemaakt van houtpulp (cellulose), dus mocht het op straat belanden, dan weten wij in ieder geval dat het niet blijft rondzwerven.

Oordeel

Met een tasje vol spannende smaken zoals jolly ginger & apricot , briljant brownie, classy cookie dough, rich almond date, en creamy coconut nestel ik me op de bank. Wat me opvalt is dat de namen weliswaar heel verschillend klinken, maar dat ze overwegend wel dezelfde basis hebben: dadels. Hoewel suikervrij, zijn ze daardoor nog best zoet. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar de jolly ginger & apricot. Ik hou van de friszure smaak van abrikozen en de gember geeft het lekker pit. Ook de creamy coconut is favoriet – een gezond alternatief voor de klassieke Bounty en eigenlijk nog beter. Dubbel gedipt in chocola, zodat je lekker veel bite hebt.

Die stevige laag chocola is echt kenmerkend voor Ridiculously Good. Het houdt de mooie vulling bijeen en zorgt ervoor dat je bij één bonbon al verzadigd bent. Kwaliteit in plaats van kwantiteit. En dat is natuurlijk wel fijn, want anders wordt het een kostbare zaak. Een doosje met 2 bonbons kost €2,79. Daartegenover staat dat reguliere bonbons vaak ook al €1 kosten en dat dit wel echt grote bonbons zijn. Bovendien, omdat je ‘echt’ voedsel eet zul je je niet snel overeten en voel je je tevreden en gevoed. Superfijn dus om als “reservevoedsel” bij je te hebben als er even geen verantwoord alternatief is.

Ze hebben trouwens ook nog een zesde smaak: pretty orange & pecan. Ik ben benieuwd hoe die smaakt en ik ga hem zeker proberen, want ik ben fan!