Locals kunnen iedere vrijdag uren rondhangen op de Biologische Boerenmarkt in Utrecht. Crisis of niet; deze markt trekt altijd mensen.

De Utrechtse Boerenmarkt verschilt van een gewone markt, omdat alles wat er verkocht wordt onder het EKO-keurmerk geproduceerd is. Een ander verschil is dat er voornamelijk producenten staan; boeren die zelf hun spullen naar de markt brengen en zo direct in contact komen met de klant. De groenteboer die jou een ons wortelen verkoopt, heeft ze luttele uren eerder eigenhandig uit de klei getrokken.

Aanbod

Biologisch voedsel rechtstreeks van de boer – dat is de filosofie van de boerenmarkt, die iedere vrijdag op het Vredenburgplein te vinden is. Een greep uit het aanbod. Bij de kraam van tuinderij De Volle Grond vind je groenten, fruit en kruiden. Bakkerij Koekie tovert brood, zoet gebak, hartige quiche en crackertjes uit haar oven en delicatessenmerk MDAMA stelt wekelijks haar assortiment biologische noten, zaden, zuidvruchten, bessen, antipasti en snoep ten toon. Je kunt bij de Boerenmarkt terecht voor zuivelproducten van schapen- en geitenmelk en zelfs voor fair trade cadeautjes.

Grapefruitje blijkt pas bevallen van een achtling en Elfriede is nog steeds verkouden.

Plus

Deze geitenkaas wordt mede mogelijk gemaakt door Josephine, Elfriede en Grapefruitje. Negen roomwitte geiten, allemaal met een eigen naam, kijken je vanaf een enorme poster aan. De poster in kwestie hoort bij de kraam van geitenboerderij en kaasmakerij de Grote Stroe. Hier kun je eigenaar Harry van Wenum de oren van het hoofd vragen over zijn “dames”. Zo blijkt Grapefruitje pas bevallen van een achtling en is Elfriede nog steeds verkouden. Dichter bij de herkomst van je voedsel kan je niet komen! Of je moet zelf een geit aanschaffen natuurlijk. Bovendien is er altijd wel wat te vieren. De boerenmarkt kent verschillende speciale edities; zo is er een pompoenmarkt (in september), een Kerstmarkt en een Paasmarkt. Toen de septemberoogst in de schappen lag, pakte de markt uit met het Oogstfeest – compleet met live muziek en strobalenzitjes.

Min

Tegen weer en wind zijn de marktlui niet bestand. Zo bleven de strobalenzitjes tijdens het Oogstfeest jammerlijk leeg, omdat het die dag pijpenstelen regende. En op een winderige vrijdag komt het geregeld voor dat de boeren, bakkers en buitenlui achter hun rondvliegende prijskaartjes aan moeten rennen.