Ik was onlangs in Breda en daar liep ik bij toeval langs een gezellig zaakje. Ondanks de hippe uitstraling, was dit duidelijk niet zomaar een lunchroom. Naar binnen voor nadere inspectie dus!

Wie de wat krakkemikkig samengestelde naam negeert, ziet een zaak die alles met gezond eten te maken heeft en niks met geitenwollen sokken. Biogondisch is bepaald niet groot, maar oogt toch licht en fris. Er staan twee lange eettafels en een kleinere bij het raam. Mijn vriend en ik gaan voor die laatste en pakken de menukaart erbij.

Aanbod

Op die kaart vinden we onder andere een “powerpannenkoek”, een broodje gezond, soep van de dag, de Dutch Weed Burger, veel (gezonde) taartjes en een hele lijst aan versgeperste sapjes. Aan onze tafel verschijnt Joost Jansen, de mede-oprichter. ‘Welkom. Zijn jullie hier al eens eerder geweest?’ Nee, dat zijn we niet. Joost vertelt enthousiast dat alles op de kaart biologisch én vegetarisch is. Dat komt goed uit. We hebben er net een museumbezoek op zitten en besluiten een late lunch te nemen. Ik kies de powerpannenkoek met boekweit, kokos, fruit en superfoods. Mijn vriend neemt de pompoensoep met brood en een kerriedip. Allebei even lekker! De lunchroom is tevens een winkeltje. Je vindt er het bamboeservies van Zuperzozial, diverse kookspullen en wat gezonde, verpakte etenswaren zoals de raw crackers van Biobites. Biogondisch verzorgt ook verschillende (kook)workshops, er zijn gezonde maaltijden af te halen en je kan er een bio boodschappentas krijgen. Oh ja, voor €25 kan je er op speciale avonden ook nog dineren!

Plus

Erg goed dat ze met biologisch en vegetarisch een duidelijke keuze durven te maken. Je voelt aan alles dat Biogondisch bijna overloopt van ambitie en enthousiasme. De agenda staat vol met workshops, de site heeft een uitgebreide webshop, ze maken hun eigen chocolade, het eten is heerlijk en de sfeer uitermate vriendelijk. Daarbij zijn ze niet vergeten om ook veel aandacht te besteden aan de uitstraling. Zo wordt ons eten bijvoorbeeld geserveerd op het vrolijke servies van Elke van den Berg, waarmee het naadloos samenvalt met al het andere prachtige design om ons heen. En daar stopt het niet: je krijgt een foodiebag mee als je je eten niet op krijgt en alle meeneemverpakkingen zijn van gerecycled materiaal of biologisch afbreekbaar. Hulde!

Min

Pompoensoep in maart is natuurlijk niet helemaal op zijn plaats. Iets beter rekening houden met de seizoenen dus. Verder is Biogondisch simpelweg een regelrechte aanrader; ook voor niet-vegetariërs!