Steeds meer mensen volgen een rauw of gluten-, lactose- en suikervrij dieet. Of het nou gaat om echte overgevoeligheid of dat het een modegril is, de markt speelt er handig op in. De gezonde crackers van Biobites zijn daar een mooi voorbeeld van.

De crackers van Biobites (niet te verwarren met de koek Biobite) zijn in 2012 door Simone van der Heide bedacht. Vanwege haar eigen gezondheidskwalen, leerde ze de helende kracht van gezonde voeding waarderen. Biobites gelooft in biologisch geteelde voeding: puur en vol essentiële voedingsstoffen. Hun slogan luidt dan ook “Love Life, Go Organic”.

Claim

Biobites belooft een bijdrage te leveren aan een groter bewustzijn met betrekking tot gezonde voeding. Daarnaast wil Biobites bewijzen dat gezond eten zowel lekker als betaalbaar is. De met de hand gemaakte maaltijdcrackers zijn op basis van lijnzaad en zonnebloempitten gemaakt. Ze voldoen aan vele checklists: raw (gedroogd in plaats van gebakken) en vrij van gluten, lactose, suiker, gist, ei en E-nummers.

Hoe zit het precies?

Dat vitaminen en mineralen belangrijk zijn voor onze gezondheid is breed bekend, maar wat minder mensen weten is dat veel van de gezonde elementen van voedsel verloren gaan door (industriële) verwerkingsmethodes. Denk aan: te warm verhitten of te lang laten doorsudderen. Rauw eten (meestal raw food genoemd) zou de oplossing kunnen zijn. Raw food is de bereiding van voedsel bij een temperatuur van maximaal 42,3°C, met als achterliggende filosofie dat alleen onder deze temperatuur waardevolle vitaminen, mineralen, enzymen en omega-3 vetzuren behouden blijven.

Er wordt wel geclaimd dat je net zo veel raw food kan eten als je wilt, zonder dik te worden. Rawfoodisten, zoals ze ook wel worden genoemd, gebruiken geen dierlijke producten zoals vlees, vis, melk, kaas of eieren. Hun dieet bestaat dan ook vaak uit smoothies, veel groenten en fruit, ongebrande noten, zaden, pitten en kiemen. (Interesse in raw food? Bezoek dan eens het Raw Food Festival, waar je ook gelijk Biobites kunt ontmoeten).

Dat Biobites mee mag doen aan het programma van Social Enterprise, zegt genoeg over hun sociale bedrijfsbeleid.

Een dieet puur op basis van rauw eten kent ook vele tegenstanders. Zo zouden bepaalde gezonde voedingsstoffen in groenten juist pas vrij komen bij verhitting. Over gluten, lactose en suiker zijn de meningen minder verdeeld. Alhoewel gluten lang niet voor iedereen schadelijk hoeven te zijn, kan het zeker geen kwaad om hierin te minderen. Lactose (dierlijke melkbestanddelen) en suiker zijn minder nuttig en kunnen beter vermeden worden. Om een bijdrage te leveren aan een groter bewustzijn van gezonde voeding, doet Biobites onder andere mee aan een programma van Social Enterprise Nederland. Bedrijven die hierbij aangesloten zijn hebben een maatschappelijke missie, richten zich niet op winst en zijn sociaal. Dat laatste punt spreekt mij het meeste aan. Het betekent dat winst mag, maar dat de financiële doelen in dienst staan van de missie (het vergroten van maatschappelijke impact) en dat de onderneming eerlijk is naar iedereen; bewust van haar ecologische voetafdruk en transparant.

Oordeel

Dat Biobites mee mag doen aan het programma van Social Enterprise, zegt genoeg over hun bedrijfsbeleid. Daar ben ik dan ook erg enthousiast over. Verder is het leuk dat je op de site uitgebreid kunt lezen over het productieproces. Zo worden de crackers met de hand gemaakt en na 24 uur drogen op lage temperatuur, handmatig ingepakt en van stickers voorzien. De ingrediënten komen nu nog van de groothandel, maar Simone geeft aan dat ze rechtstreeks bij de producent wil gaan inkopen zodra Biobites meer volume gaat draaien. De groenten die in de crackers verwerkt worden komen van een zorgboerderij uit de buurt. Ook heeft ze de ambitie om Fair Trade te worden, maar dat blijft voorlopig lastig, omdat niet alle ingrediënten Fair Trade verkrijgbaar zijn.

Wat mij het eerste aanspreekt over de crackers zelf is dat ze geen suikers of E-nummers bevatten. Kijk maar naar de gemiddelde zoutjes en ontbijtcrackers in de supermarkt en het zal je verbazen wat ze er allemaal in stoppen! Daarnaast vind ik het knap dat ze maar liefst 6 smaken aanbieden: Naturel, Mexican, Zeewier, Italian, Rozemarijn en Indian. Simone liet weten dat er binnenkort ook twee zoete smaken bijkomen. De crackers komen per 2 in een “blisterverpakking” (€1,59) of per 4 in een doosje (€2,99). Over de verpakking ben ik minder enthousiast. Voor die 4 crackers zou je best een kleinere doos kunnen gebruiken, of nog 2 erbij doen. Er zit namelijk veel lucht in. Biobites’ eerlijke reactie: ‘We hebben gekozen voor 4 crackers omdat dit prijstechnisch beter uitkwam. We willen niet al te hoog inzetten. Ons product is handmade en door het droogproces zijn de crackers vaak krom getrokken. We hebben er voor gekozen deze crackers toch te verpakken en verkopen. Deze kromme crackers zorgen er helaas wel voor dat de verpakking dan iets groter moet zijn.’

En dan natuurlijk de smaak zelf. Die is verrassend goed! Op de verpakking prijken diverse dip-tips, maar persoonlijk denk ik dat een dip misschien niet eens nodig is. Ik zie deze crackers meer als Sultana- of mueslireepvervanger. Iets voor onderweg dus. Ze zijn vol van smaak en vullend genoeg. Zorg wel voor een tandenstoker in je tas voor de laatste stukjes lijnzaad…