Na een dagje Zutphen wilden we graag nog even wat eten voordat we de lange treinreis terug zouden nemen. En zie, wat zat er op het plein achter het station ? Een toko die voor maar liefst 90% biologisch gecertificeerd is.

We zijn relatief vroeg dus het lijkt ons geen probleem om een tafeltje voor twee te vinden. Daar hebben we ons aardig in vergist: deze Bio Toko blijkt bijzonder populair. Bij het afhaalgedeelte zien we al een rij staan, maar ook in het nog lege restaurant blijken bijna alle tafels gereserveerd. Gelukkig kan er nog een tafeltje voor ons geregeld worden. In de hoek weliswaar, maar daarmee hebben we gelijk een goed overzicht over de hele zaak.

Aanbod

Frank Loef, eigenaar van BioToko woont al jaren in Zutphen, maar is opgegroeid in Den Haag. Daar maakte hij kennis met de kookkunsten van de oma’s en tante’s van vriendjes en uiteraard de vele daar aanwezige toko’s. Deze smaken hebben hem geïnspireerd om in 2011 Bio Toko Zutphen op te richten.

Eten van toko’s vind ik meestal een beetje eng, omdat de ingrediënten moeilijk te controleren zijn.

Alle biologische producten zijn afkomstig van gecertificeerde en gecontroleerde bedrijven uit binnen-en buitenland en waar mogelijk van Demeter-kwaliteit. Op enkele uitzonderingen na zijn alle groenten van biologische kwaliteit. Ook al het vlees, eieren, tofu en tempeh zijn biologisch. Sinds 2014 dragen ze daarom als horecacertificaat het eko-keurmerk.

Dit alles geeft mij een geruststellend gevoel, maar hoe werkt het precies? De serveerster komt ons een intekenformulier brengen waarop we losse gerechten kunnen aankruisen en zo onze eigen maaltijd kunnen samenstellen. We kunnen ook voor een vega / vegan of vleesrijstafel kiezen. Ook is het mogelijk om deze opties te combineren. Omdat wij hier nog nooit zijn geweest lijkt het ons “veiliger” om een rijsttafel te kiezen – zo weten we ook zeker dat we niet te weinig of te veel bestellen. We gaan voor de vegetarische rijsttafel.

Plus

Eten van toko’s vind ik meestal een beetje eng, omdat naar mijn idee de ingrediënten moeilijk te controleren zijn. Ze zijn immers vaak afkomstig uit verre oorden. Bio Toko Zutphen heeft een eko-keurmerk wat mij een veiliger gevoel geeft. Ook de openheid over het percentage vind ik lovenswaardig: 90% is van biologische kwaliteit. Het overige is niet biologisch, omdat het onpraktisch is in verband met aanlevering of een minimumafname. Op de website staat precies om welke ingrediënten het gaat, dus op die manier kun je zelf kijken hoe je toch compleet biologisch zou kunnen eten.

Min

Bio Toko heeft vriendelijk personeel, maar je voelt toch een lichte dwang om drankjes te bestellen. Kraanwater krijg je bijvoorbeeld gratis bij een drankje en anders moet je er toch iets voor betalen. Ik vind het niet echt sympathiek als dat zo uitgesproken is en het voelt een beetje afgemeten. Dat gevoel bekroop me soms ook met het eten. Voor bijgerechten zoals emping, java chips (soort vega-kroepkoek), seroendeng en Atjar betaal je bijvoorbeeld €4,50 extra, terwijl je voor een rijsttafel toch een “volwassen” prijs betaald (€34.50 – €39.50). Bij mijn favoriete Indonesische restaurant zit dat alles er wel bij in en zitten we uitgebreid (inclusief drankjes) te dineren voor hetzelfde geld. Dat is dan weliswaar niet biologisch, maar toch.

Daar staat tegenover dat er vrijwel geen restafval is – alles gaat op. En voor de toiletcheck zijn ze ruimschoots geslaagd: echte Ecover handzeep (soms staat er een pompje, maar ruik je dat het hervuld is met een andere zeep), verantwoord toiletpapier, eko wc-reiniger en licht dat werkt op een bewegingssensor. De bakjes voor de afhaalmaaltijden zijn helaas niet biologisch afbreekbaar, omdat die niet stevig genoeg zouden zijn en niet goed tegen hitte zouden kunnen. Gelukkig krijg je wel €0,20 korting als je bij een volgende afhaalmaaltijd je eigen bakjes meeneemt. Dus: alle bakjes verzamelen en op naar BioToko Zutphen!