De laatste tijd verschijnen er steeds meer aanbieders van bamboekleding. Bamboevezel kent namelijk een groot aantal voordelen ten opzichte van katoen. Vandaag testen we de herenkleding van Bamigo.

De kledingindustrie en duurzaamheid; je kan er veel over schrijven. En dat doen we dan ook! Zo schreven we al over de hippe kledingruilwinkel LENA en eerlijke (heren)kleding shoppen in Amsterdam. Maar online is er ook een enorm aanbod aan duurzame en eerlijke kleding. Een webwinkel die momenteel hard aan de weg timmert is het Nederlandse Bamigo.

Claim

Bamigo wil graag de beste vriend van de man zijn. Ze noemen zichzelf een kledingmerk dat het anders doet dan alle andere. Er wordt alleen kleding verkocht met bamboevezel als basis en daardoor voelt de kleding comfortabel, terwijl het ook nog eens anti-transpirerend werkt. Op de site wordt vermeld dat bamboe 100% afbreekbaar is en veel minder water vergt om te kunnen groeien dan katoen.

Hoe zit het precies?

Nog maar eens op een rijtje: om 1 kilo katoen te telen is ongeveer 10.000 (!) liter water en heel veel bestrijdingsmiddel nodig. Wereldwijd is katoenteelt verantwoordelijk voor een kwart van alle insecticiden en een tiende van alle pesticiden. Uiteraard is dat niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de arbeiders die in deze industrie werken. Bamboevezel is een interessant alternatief omdat het nauwelijks bestrijdingsmiddelen of kunstmest nodig heeft om te groeien. Het levert per vierkante meter tien keer zoveel oogst op als katoen en groeit razendsnel.

Bamigo zich alleen op mannen en kiest daarbij nadrukkelijk voor een stoere, masculiene uitstraling.

Er kleeft echter wel een groot nadeel aan deze relatief nieuwe vezel: er is een chemisch proces nodig om bamboe (een harde, grasachtige plant) om te zetten in zacht textiel. Dat gebeurt veelal met natriumhydroxide en zwavel, beide irriterende en bijtende stoffen. Hoe milieuvriendelijk bamboe daadwerkelijk is, hangt dus helemaal af van de fabriek zelf. Worden de chemicaliën netjes gerecycled of ergens in een rivier gedumpt? Hoe worden de werknemers beschermd? Feit blijft dat bamboe op alle overige punten aanzienlijk beter scoort dan katoen.

Bamigo kiest voor productie in een gesloten circuit, waardoor de chemicaliën niet in de natuur terecht komen. Omdat textiel uit 100% bamboe (nog) niet mogelijk is, wordt er in de kleding biologisch katoen bijgemengd. Biologisch katoen is gelukkig een stuk duurzamer dan de reguliere variant. De shirts, boxershorts en sokken worden gemaakt in Turkije waarbij er regelmatig wordt gecontroleerd op arbeidsomstandigheden en kwaliteit. Daarnaast is er een kwaliteitsproducent die onverwachte bezoeken doet. Je kan er dus vanuit gaan dat Bamigo’s kleding op verantwoorde wijze wordt geproduceerd.

Oordeel

Anders dan webshop Bamboodaddy, die we eerder recenseerden, richt Bamigo zich voorlopig alleen op mannen en kiest daarbij nadrukkelijk voor een stoere, masculiene uitstraling. De shirts zijn echt bedoeld als onderkleding (onder een overhemd bijvoorbeeld) en kleden daarom nogal strak af. Als je — zoals ik — niet bijster stevig bent gebouwd en het shirt niet gebruikt als onderkleding, is dat minder handig. Maar dat is ook een kwestie van smaak natuurlijk. Verder zitten de shirts prima en is het een extra voordeel dat er geen labels binnenin het shirt zijn bevestigd, waardoor die ook geen last kunnen geven van gekriebel of irritatie.

Bamigo verkoopt zijn t-shirts en boxershorts per twee stuks en de sokken per drie paar. Daarbij valt op dat de prijs aan de hoge kant is. Voor twee shirts betaal je €39,99 en voor de boxers €34,99. Allebei een stuk duurder dan bij de “concurrent”. Wel moet gezegd worden dat de kwaliteit dan ook hoger is. Ook is het fijn dat er bij bestellingen boven de €75 geen verzendkosten worden berekend. Normaliter zijn die €3,95, wat zeer schappelijk is.

Vreemd is wel dat de informatie binnenin het shirt adviseert om op 40 graden te wassen, terwijl Bamigo op de site 30 graden genoeg zegt te vinden. Dat ís voor de meeste kleding ook meer dan genoeg en bovendien veel milieuvriendelijker. En wat betreft die “100% afbreekbaarheid” van bamboe: dat geldt natuurlijk alleen voor het gewas zelf en niet voor een chemisch bewerkte en geverfde vezel… Nou ja, een beste vriend kan je zo’n schoonheidsfoutje wel vergeven.