Kleding van katoen kennen we allemaal, maar kleding van bamboe is nog lang niet overal te vinden en leidt bij veel mensen tot verbaasde reacties. En toch: als je het eenmaal aanhebt, wil je nooit meer iets anders!

Bamboodaddy is een van de bekendste Nederlandse webshops voor bamboekleding en de plek waar ik veel van mijn kleding haal. Daarom beperk ik me hier tot hun artikelen. Maar andere webshops zoals Dajia en Bambooo hebben een vergelijkbaar aanbod. Het gaat meestal om basics voor zowel mannen als vrouwen, handdoeken en enkele verzorgingsproducten waar bamboe in zit.

Claim

Kleding gemaakt van bamboe is comfortabel (ultra zacht), sneldrogend, hypoallergeen, isolerend en houdt minder vieze luchtjes vast dan kleding van katoen. Daarbij is kleding gemaakt van bamboe een duurzaam alternatief voor kleding van bijvoorbeeld (biologische) katoen door de duurzame teelt van de plant. En maak je geen zorgen over de panda; volgens Bamboodaddy wordt deze slome bamboekauwer niet bedreigd door de productie van hun kleding.

Hoe zit het precies?

Laten we de (onderzochte) voordelen van bamboe eens op een rij zetten. Voor de teelt van Bamboe is véél minder water nodig dan voor katoen. Bovendien komen er nauwelijks pesticiden of kunstmest aan te pas. Bamboe levert per vierkante meter maar liefst 10 keer (!) zoveel oogst op als katoen en het groeit ook nog eens razendsnel. Bij bamboeteelt wordt de bouwgrond niet uitgeput omdat bamboe na de kap gewoon doorgroeit en dus steeds opnieuw geoogst kan worden. Als laatste neemt bamboe 35% meer CO² op dan veel andere planten. Op deze manier gaat het effectief het broeikaseffect tegen.

Na 35 minuten flink doorfietsen kwam ik inderdaad frisser aan. Excuses voor dit Libresse-gevoel.

Geen wonder dus dat het tegenwoordig door steeds meer designers omarmd wordt als duurzaam alternatief voor katoen en hout. Waar ik het vroeger — als kleine jongen — vooral kende van de Xenos rolgordijntjes en van mijn kromme vishengeltje, vind je het tegenwoordig in vloeren, (design)fietsen, haargel, lotions en… kleding. Maar is er dan geen enkel nadeel aan dit super materiaal te ontdekken.

Toch wel. Specifiek voor kleding geldt ook een kritische noot. Om van de harde plant de voor kleding geschikte zachte vezels te maken, komen er soms zware chemicaliën aan te pas. Hoe deze vezels precies worden verkregen is hier duidelijk uiteengezet. Of zoals Bamboodaddy eerlijk zegt: bamboe is “veel beter, maar nog niet perfect”.

Oordeel

Voor zowel de t-shirts als de sokken als de onderbroeken geldt: het materiaal is inderdaad onwaarschijnlijk zacht en de kleding zit daardoor heerlijk. Ook wat betreft de hygiëne zit je goed. Na de praktijktest van 35 minuten flink doorfietsen kwam ik met mijn bamboe-outfit inderdaad frisser (excuses voor dit Libresse-gevoel) op m’n werk aan dan normaal met mijn katoenen kleren. Het lijkt dus echt beter te isoleren!

De lengte van de boxershorts vind ik erg fijn, ze zijn net wat langer dan de H&M’etjes die ik voorheen altijd droeg. De elastiekband is lekker groot en strak en blijft ook na het wassen (inmiddels 5 wasbeurten verder) goed in vorm. Het design is strak en simpel maar je moet wel van kleur houden: de boxers komen in felle effen kleuren en zelfs de zwarte variant heeft een nog steeds behoorlijk aanwezige paars met rode band. De t-shirts hebben een mooie pasvorm en ook deze behouden hun vorm goed na het wassen.

Iets waarvan ik vind dat het op de site gecommuniceerd moet worden, is dat de kleding niet voor 100% uit bamboe bestaat maar voor 30% uit biologische katoen. Daar kom je nu pas achter als je het label op je kleding leest. En toch ben ik helemaal om. Waarom zou je nog katoenen t-shirts, sokken of onderbroeken dragen als je ook voor zachtere, schonere en tegelijkertijd meer duurzame kleding kunt kiezen? En dat voor een goede prijs.