Back to Basics is een familie-pizzeria die een jaar geleden in de Zijlstraat van Haarlem neergestreken is. Hier kun je genieten van biologische pizza’s uit de houtoven naar Napolitaans recept.

Een bezoek aan Back to Basics stond al lang op mijn verlanglijstje. Toen er een restaurant gekozen moest worden met oud studiegenootjes van buiten Haarlem, was de keuze dus al snel gemaakt. Eerlijk gezegd moest ik zelf ook nog een beetje zoeken; in dit gedeelte van de Zijlweg kom ik zelden. Er zitten vooral wat rommelige winkeltjes en shoarmazaken. Een grote belofte is dan ook het bord dat buiten staat als ik het restaurant gevonden heb met “Wij maken de lekkerste pizza’s van Haarlem” erop. Vanwege mijn studie Italiaans ben ik behoorlijk wat goede pizza’s gewend (als je een beetje Italiaans spreekt kan je bij de Italianen zelf de beste adresjes ontfutselen), dus bring it on! Dat wilde ik maar wat graag meemaken.

Aanbod

Het restaurant is smal en sober, wat de naam zelf al suggereert. We vonden het wel een beetje donker, maar gelukkig hadden ze de grote vierkante tafel aan de achterkant voor ons gereserveerd. Daar zaten we aan het raam en omdat we een beetje afgeschermd zaten — door de banken rondom de tafel — had het wel weer wat gezelligs. Ik twijfelde aan de ‘Italiaansheid’. De vrouw die de scepter leek te zwaaien in het restaurant was een knappe, donker getinte vrouw die regelmatig druk met haar mobieltje tegen haar oren gedrukt aan het bedienen was. Lekker Italiaans-druk dus, maar ik was toch enigszins opgelucht toen ik haar ook daadwerkelijk Italiaans met het personeel hoorde spreken.

Ik was enigszins opgelucht toen ik haar ook daadwerkelijk Italiaans hoorde spreken.

De kaart is, zoals de naam zegt, basic. Voornamelijk pizza’s (prijzen variëren van 8 tot 15 euro) en een paar daggerechten. Tijdens mijn bezoek waren het drie pasta’s waarvan twee met vis en eentje met truffel. Niet echt spannend; ik had liever de bietentagliatelle met buffelmozzarella willen proberen of de spaghetti met munt en pistache willen proeven, waar andere mensen over hebben geschreven. In plaats daarvan koos ik pizza melanzane. Die was okay, but didn’t rock my world. Daarnaast had ik een grote salade besteld bestaande uit ijsbergsla, wortel, tomaatjes en radijs. Vers, maar ik vond 9 euro erg duur voor wat het was en betwijfelde of het ook daadwerkelijk biologisch was. Als nagerecht kun je hier voor een simpel ijsje gaan, een scroppino of een pizza Nutella. Wederom niet echt spannend, op de pizza Nutella na dan, maar ik wilde niet helemaal een deegbol worden, dus werd het als afsluiter een kopje thee.

Plus

Naast reguliere drankjes worden er ook biologische sappen, koffie en wijn geserveerd. De pizza en de salades zouden ook biologisch zijn. Vanaf het allereerste moment twijfelde ik echter of het wel authentiek was en niet gewoon een goede marketingsstrategie (vandaar dat ik erop lette of ze ook echt Italiaans spraken). Ik was daarom aangenaam verrast bij de toiltetcheck: ze hadden een Ecover handzeeppompje! Maar toen ik het gebruikte, ruikte ik gelijk dat het nagevuld was met een andere zeep. Dat is natuurlijk duurzamer dan een nieuw pompje, maar riekt in dit geval naar greenwashing.

Min

Onder hun logo staat cucina Italiana biologica. Op mijn vraag wat er allemaal biologisch was, bleef het antwoord echter vaag. De pizza’s werden niet eens genoemd, alhoewel dat wel op de kaart staat (waar zijn de zakken met biologisch meel?), maar er werd benadrukt dat in ieder geval de groente biologisch zijn. Dat is juist het onderdeel wat het minst controleerbaar is, dus vroeg ik naar de wijn, omdat daar geen keurmerk op stond. De dame verklaarde dat certificering duur is. Toen ik vroeg of datzelfde gold voor de balsamico die op tafel stond, zei ze lachend dat die gewoon op was. Anders moest ze helemaal naar Amsterdam. Juist. Ik begreep niet waar dat over ging, maar ik vond het al met al een zwak antwoord. We hebben de wijn zitten Googelen en daaruit kwam wel degelijk ergens naar voren dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen werden gebruikt. Ik geef hen daarom het voordeel van de twijfel, maar dit kan absoluut beter.