De afgelopen maanden hebben we kunnen lezen over Suzanne’s ervaringen met milieu-problematiek zoals voedselverspilling. Deze problemen geven soms een machteloos gevoel, maar het is ook goed om te kijken wat je wel kunt doen. Hier volgen een aantal praktische tips die gemakkelijk in het dagelijkse leven toe te passen zijn.

Natuurlijk weet iedereen inmiddels wel dat je afval beter kunt scheiden en dat je beter een eigen tas mee kunt nemen bij het winkelen. Dat zijn dingen die redelijk ingeburgerd zijn. Maar ik ben juist geïnteresseerd in de minder voor de hand liggende oplossingen om afval te verminderen.

Speel supermarktje

  • Wil je jouw zuivelinname verminderen en tegelijkertijd afval besparen? Laat dan (gemalen) Chia zaden wellen in water en meng het vervolgens met de helft van je gebruikelijke hoeveelheid yoghurt. Zo doe ik nu vier keer in plaats van twee keer met een beker Biogarde. Scheelt zuivelproductie, afval, vervoer en je krijgt ook nog eens een gezonde portie Omega-3 binnen!
  • Gebruik een potje tomatenpuree als basis voor soep of een pasta in plaats van een fles tomatensaus te kopen. Met een gefruit uitje en wat gebakken groenten maak je zelf zo de lekkerste pastasaus. Scheelt veel glas, gewicht en daarmee vervoer.
  • Ook goed: sluit je aan bij een groentecollectief. Dan eet je lokaal en van het seizoen. Bovendien krijg je de producten in een krat die je de keer daarop gewoon weer inlevert. Wel eens van een Herenboerderij gehoord? Dan ben je met meerdere huishoudens in je omgeving mede-eigenaar van een boerderij. Met het geïnvesteerde geld en een kleine vaste bijdrage per week wordt de boerderij draaiende gehouden en is de boer in dienst van de deelnemende huishoudens. Dan heb je zelf dus geen groene vingers nodig.

Neem je eigen verpakking mee

  • Gebruik Re-sack of de iets modernere herbruikbare zakjes van take5nets om zo onnodige verpakkingen te besparen. Op de markt kijken ze allang niet meer op als iemand met zijn eigen glazen pot komt om noten mee te vullen. Of koop een glazen opbergdoos om kaas in te vervoeren en te bewaren.
  • Zet een krat op je fiets. Dan heb je tijdens het shoppen helemaal geen tassen nodig en bovendien fietst het een stuk veiliger. Nog handiger is om de krat demontabel te maken, zodat je er makkelijk mee naar de supermarkt of je keuken loopt.

Lenen in plaats van kopen

  • Neem een abonnement bij de plaatselijke bibliotheek (je kunt er ook tijdschriften, cd’s en dvd’s lenen). Of leen je kleren bij een kledingbibliotheek zoals LENA. Zo houd je ruimte in je boeken- en kledingkast over en hoef je minder te kopen.
  • Schrijf je gratis in bij het online deelplatform Peerby om supermakkelijk spullen te delen met je buren. Zo hoef je geen dingen te kopen die je toch maar weinig gebruikt, zoals gereedschap.

Maak je eigen schoonmaakproducten

  • Wist je dat je zelf heel makkelijk wasmiddel kunt maken? Rasp een half blokje huishoudzeep en meng het met water. Een paar uur later heb je je eigen wasmiddel. Zie hieronder. Scheelt enorm veel verpakking, vervoer en het bespaart bovendien veel geld!

  • Gebruik geconcentreerde allesreiniger. Dat is zuiniger in gebruik, voorkomt uitschieten en scheelt daarmee wederom verpakkingen en vervoer. Uiteraard kan je dit ook zelf maken – de meest eenvoudige manier is water mengen met azijn en eventueel wat etherische olie.
  • Geen zin of tijd om je eigen vloeibare (hand)zeep te maken? Dan zou je ook aan een literfles van Sonett kunnen denken. Het is voor het hele lichaam geschikt en ik gebruik het daarom ook als douchegel, facewash en shampoo. Daarom superhandig voor op vakantie! Je kunt er kleine zeeppompjes mee vullen, maar de fles zelf is ook bij veel winkels weer opnieuw te vullen en dat scheelt wederom afval en de inhoud van je portemonnee.

Heb je zelf ook goede tips die je met ons wilt delen? Laat hieronder je reactie achter!