Restaurant Aangenaam kookt al sinds 2006 volgens een prijzenswaardige filosofie en toch was ik er nog nooit naar binnen gegaan. Hoe kan dat? Het zal iets te maken hebben met de straat waarin ze gevestigd zijn.

Aangenaam zit in het tweede gedeelte van de Kleine Houtstraat; thuishaven van coffeeshops, snackbars en sekswinkels. Maar laten we niet vergeten dat dit Haarlem is. Zelfs híer zou je je tienerdochter met een gerust hart doorheen laten fietsen. Bovendien lijkt de positiviteit van Aangenaam aanstekelijk te werken. Er verschijnen steeds meer galeries en andere leuke initiatieven.

Aanbod

De inrichting is die van een eetcafé: simpel, de tafeltjes lekker knus op elkaar geplaatst en met een wisselende kunstexpositie aan de muur. Niks mis mee. De menukaart maakt echter indruk. Naast een ruime keuze “vaste” gerechten (afhankelijk van het seizoen), is er ook een speciale kaart van de dag waarop nóg eens vier voor- en hoofdgerechten prijken. Uiteraard is er Bionade, biologische wijn en biologisch bier (Gulpener) van de tap. We hebben moeite met kiezen… Ik ga uiteindelijk voor een soepje van zoete aardappel en broccoli, gevolgd door een taart met geglaceerde wortelen en geitenkaas. Mijn tafelgenoten kiezen de tapasschotel om te delen, gevolgd door respectievelijk een lasagne van schelvis en een frittata met snijbiet. Het is allemaal even lekker en, alhoewel we eigenlijk verzadigd zijn, toppen we de avond af met een vanille cheesecake en chocomousse van Tony Chocolonely.

De kaart klopt van begin tot eind, het personeel is vriendelijk en het eten heerlijk.

Plus

Restaurant Aangenaam heeft zichzelf duidelijke richtlijnen opgelegd: zoveel mogelijk Fairtrade, alleen vis van de groene viswijzer, uitsluitend biologisch vlees en met de seizoenen meekoken. Verder gebruiken ze groene stroom en ecologische schoonmaakmiddelen. Als je het eten niet op krijgt, dan krijg je gewoon een foodiebag mee. Je zou wensen dat meer restaurants de strenge bedrijfsfilosofie van Aangenaam zouden hanteren. De kaart klopt van begin tot eind, het personeel is uitermate vriendelijk en het eten is heerlijk. En: alle hoofdgerechten worden geserveerd met friet en salade! Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik word daar altijd erg vrolijk van.

Min

Daar komt ’ie weer: ook hier wordt Coca Cola en bruisend water uit een flesje (Earth Water weliswaar) verkocht. Nergens voor nodig. Maar dit past waarschijnlijk in het streven van Aangenaam om ieders verblijf… aangenaam te maken.