Er is een nieuwe snackcultuur aan het ontstaan. De vette hap van nu is “verantwoord” en wordt eigenhandig gemaakt van lokale, biologische producten. Rotterdam is voorloper in deze Haute Friture-beweging.

De term kwam enkele jaren geleden uit België overgewaaid. Haute Friture is de naam van een beweging waarbij er verantwoord gefrituurd en gebakken wordt, liefst met lokale en biologische ingrediënten. Vergeet de dunne frietjes van Mc Donalds of de lauwwarme kroketten van de Febo; de snackbar wordt eindelijk volwassen.

Rotterdam telt opvallend veel friet- en burgerbars van hoge kwaliteit. Vandaar dat het tijd wordt voor een overzicht van verantwoord snacken in deze havenstad. Alle genoemde plekken zijn gemakkelijk met de fiets of het openbaar vervoer te bereiken.

kaartje_Rotterdam

1. Fritez

Fritez in de Witte De Withstraat is een feest voor iedereen die, tijdens het aflopen van de vele bars en galeries die deze straat rijk is, zin heeft in een Vette Bek. Op het menu staan o.a. een “ambachtelijke” bio-hotdog en een broodje ganzenkroket (van in de Hoekse Waard geschoten ganzen), maar ook biologische curryworst op een broodje van Bakkerij Jordy’s. Voor de vegetarische medemens is er de kaas-rucola kroket. En friet natuurlijk! Handgesneden van biologische geteelde aardappelen en met keuze uit zes sauzen. Speciale vermelding verdienen de frisdranken. Dit keer (eindelijk) geen standaard assortiment, maar spannende priklimonade van o.a. Fritz Cola.

Het is een kleine zaak, dus je moet een beetje geluk hebben als je hier wilt gaan zitten. De inrichting is lekker dwars met grote straatlantaarns aan de muur en tot lamp gereïncarneerde vergieten aan het plafond.

Waar: Witte de Withstraat 68
Online: www.facebook.com/FritezHauteFriture

2. Burgertrut

We hebben hier eerder een enthousiaste recensie over geschreven en dat is niet voor niets. Deze zaak, vlak naast de Markthal, is een klein stukje Berlijn midden in Rotterdam. Er is ruime keus aan stevige hamburgers, waarvan drie met biologisch vlees en vier met een vegetarische of veganistische burger. De potato wedges met citroenmayonaise zijn een echte aanrader! Heb je zin in iets gezonders? Er zijn ook soepen, broodjes en salades.

Bij de Burgertrut doen ze niet aan afhalen, dus ga rustig zitten en bestel een verantwoord frisdrankje in afwachting van je eten. Supertoll!

Waar: Hang 5
Online: www.facebook.com/Burgertrut
Check onze recensie: www.groenvoer.net/burgertrut

3. Pomms

Ben je aan het shoppen in de fameuze Koopgoot? Ga dan zeker even langs bij Pomms, een minuscuul zaakje naast De Bijenkorf. Het aanbod is beperkt en deze tent is — vanwege zijn geringe afmetingen — dan ook vooral geschikt voor een patatje to go. Ze gebruiken ongeschilde biologische aardappels, waardoor de frietjes lekker knapperig worden. Natuurlijk met zelfgemaakte citroenmayo. Ook handig: de patat komt in een kartonnen puntzak met apart sausbakje. Naast de friet, is er de keuze tussen een biologische rundvlees-, garnalen- of kaaskroket.

Waar: Coolsingel 107
Online: www.pomms.nl

4. Tante Nel

In eerste instantie ziet Tante Nel er uit als elke andere moderne friettent. Totdat je je hoofd naar rechts draait en opeens tegen een bar aankijkt. Tante Nel heeft namelijk een volledige alcoholvergunning en is daarom erg populair bij nachtbrakers met stevige trek. Ook hier kan je terecht voor een patatje truffelsaus (waar komt die hype eigenlijk vandaan?), een biologische frikandel en een ambachtelijke kaassouflé. Alleen stelt de slappe patat een beetje teleur en is het jammer dat er niet consequent voor biologisch gekozen wordt. Ook mag het vegetarische aanbod wel wat avontuurlijker. Maar met een gin-tonic in de hand zullen de meeste mensen daar geen boodschap aan hebben.

Waar: Pannekoekstraat 53
Online: www.tante-nel.com

5. Hamburg / De Burger Club / Firma Pickles

Rotterdam telt zoveel burgerbars die de moeite van het vermelden waard zijn, dat we er hier een paar op één hoop gooien.

Hamburg (5) zit, net als Fritez, in de Witte de Withstraat. Je moet eerst een trap op, dus pas op dat je er niet aan voorbij loopt. Naast acht biologische burgers met vlees van Hollandse koeien, is er ook een garnalenburger (met wakame), een linzen-spinazieburger en een portobelloburger gevuld met tomatentapenade en mozzarella. Mmmm…

De Burger Club (6) gebruikt uitsluitend MRIJ-vlees voor zijn burgers wat betekent dat er meer rekening wordt gehouden met diervriendelijkheid. Zo staan de rood-bonte koeien ’s zomers in de wei. Het leuke is dat ze hier ook de Dutch Weed Burger verkopen; een vegetarische burger op basis van zeewier.

Over de Utrechtse vestiging van Firma Pickles (7) schreven we al eerder. Hun laatste zaak is gevestigd in de plint van de drukbezochte Markthal. Ook hier eet je biologische hamburgers van goede kwaliteit, maar Firma Pickles onderscheidt zich vooral door hun fikse wijnaanbod. Haute Friture meets Haute Cuisine dus.

Hamburg: Witte de Withstraat 94 | www.restauranthamburg.nl
De Burger Club: Nieuwe Binnenweg 139 | www.burgerclub.nl
Firma Pickles: Markthal | www.firmapickles.nl