Op vakantie gaan en rekening houden met het milieu zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder een gezonde Moeder Aarde valt er immers weinig te verkennen. Wij geven je 5 tips om je vakantie te vergroenen.

Dat vliegen niet best is voor het milieu weet iedereen. Maar een stuk lastiger is het om te beoordelen hoe vervuilend een camping, hotel of resort is. Er zijn talloze organisaties en keurmerken in het leven geroepen om daarbij te helpen, maar het zijn er zóveel dat het er bepaald niet transparanter op wordt. Met onderstaande tips kom je een heel eind.

1. Kies een groene bestemming

Je staat er misschien niet bij stil, maar toerisme betekent voor veel landen een belangrijke inkomstenbron. Indirect steun je een land als je er op vakantie gaat. Je zou er dus voor kunnen kiezen om een land te selecteren op milieubeleid en natuurbeheer. Aan de andere kant kunnen slecht presterende landen juist het belang van goed beleid gaan inzien naarmate het toerisme een belangrijkere rol gaat innemen.

Cijfers veranderen voortdurend, maar toch is er wel iets zinnigs te zeggen over de duurzaamheidsfactor van een land. Zo scoort buurland Duitsland bijvoorbeeld beter dan België en Nederland. Van de verre landen presteert Costa Rica erg goed.

> www.ecotoerisme.eu


2. Selecteer jouw hotel op duurzaamheid

Op de bekende bookingssites wordt er vooral gekeken naar prijs, ligging en de beoordeling van andere gasten. Prima natuurlijk, maar het maakt het niet gemakkelijk om op die manier een verantwoord hotel te vinden. Sinds 2012 is er BookDifferent, die zich puur toelegt op groene hotels. Ze werken met 16 betrouwbare milieulabels die op die manier zo’n 6.000 hotels hebben gecertificeerd. Terugkerende criteria zijn water(her)gebruik, afvalscheiding, energiebesparing en het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Je kunt selecteren op prijs, voetafdruk en recensiescore.

Het is fijn om te weten dat BookDifferent een Nederlandse stichting is die geen winstoogmerk heeft. Toch hebben ze een groot aanbod. Ze werken namelijk samen met Booking.com die hen commissie betaalt voor elke geboekte reis. Je kan deze commissie (gemiddeld €5 per boeking) ook laten doneren aan een goed doel. Dat kost je niks extra’s, maar geeft je boeking toch een extra feel good factor.

> www.bookdifferent.com


3. Kies voor schoon vervoer

We hoeven je niet te vertellen dat de keuze voor trein, boot of zelfs auto de voorkeur verdient boven een vliegreis.Toch is het nog niet zo makkelijk om tussen boot, trein, auto en bus een duidelijke “winnaar” te kiezen. Veel hangt af van de afstand (een lange afstand met de bus is relatief gezien milieuvriendelijker dan een korte), het bouwjaar van het vervoersmiddel (over het algemeen geldt: hoe nieuwer, hoe minder uitstoot) en het type vervoersmiddel (elektrische auto tegenover benzine-auto, elektrische trein tegenover dieseltrein etc.).

Met logisch nadenken kom je een heel eind, maar er zijn op internet ook hulpmiddelen te vinden.

> www.vakantievoetafdruk.nl (de voetafdruk van jouw vakantie berekenen)
> www.kilometerafstanden.nl (de uitstoot van jouw type auto berekenen)


4. Boek je vliegticket sociaal

Heb je toch voor vliegen gekozen? Je kan jouw ticket ook boeken via een onafhankelijk platform zoals FairTickets. Dit is, net als BookDifferent, een Nederlandse stichting zonder winstoogmerk. Zij gebruiken hun omzet om waterprojecten in Afrika te steunen. Ook vragen ze, volgens de Consumentenbond, de laagste reserveringskosten in de markt: €15 per boeking.

> www.fairtickets.nl


5. Compenseer je CO²-uitstoot

Welk type vervoer je ook kiest, het brengt altijd wel CO²-uitstoot met zich mee. Gelukkig kan je dit compenseren. Er is wel behoorlijk wat kritiek op de effectiviteit hiervan. Zo is er op termijn te weinig ruimte om alleen door bosaanplant de hoeveelheid CO² te compenseren en is het slechts een tijdelijke oplossing (tot de bomen doodgaan of gekapt worden). Sommige organisaties richten zich vooral op het terugdringen van energieverbruik en dat is een stuk effectiever. Feit blijft dat compenseren absoluut beter is dan niet-compenseren!

> GreenSeat (compensatie d.m.v. duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden)
> Trees For All (compensatie d.m.v. bosaanplant)
> www.icroa.org (Engelstalige website met aanbieders van klimaatcompensatie)