Tegenwoordig weet bijna iedereen wel dat er veel mis gaat in de kledingindustrie. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om daar zelf iets aan te doen. Ook als je een klein budget hebt.

Wie de driedelige serie De Slag om de Klerenwereld heeft bekeken, weet dat achter de kledingindustrie een schimmige en complexe wereld schuilgaat. Grote merken zoals Nike en H&M zeggen weinig te kunnen doen tegen slechte arbeidsomstandigheden, goedkope lonen en kinderarbeid, behalve dan het Bangladesh Accord ondertekenen. Dat akkoord is echter een wassen neus, want hiermee eist de kledingindustrie in feite dat fabrieken investeren in veiligheid en hogere lonen, terwijl ze hun producten nog steeds zo goedkoop mogelijk willen inkopen. Meer voor hetzelfde — weinige — geld dus.

Daarom geven wij je 5 handige tips om op eenvoudige (en niet al te dure) wijze je kledingkast te vergroenen.

1. Kies voor bamboe

Kleding gemaakt van bamboevezel is een duurzaam en betaalbaar alternatief voor regulier katoen. Bamboe groeit supersnel, is heel erg sterk, heeft geen pesticiden of kunstmest nodig, verbruikt weinig water en gedijt ook op voedingsarme grond. Dat staat in schril contrast met de waterverslindende, ruim bespoten en arbeidsintensieve katoenteelt. Desondanks is bamboevezel nog niet perfect. Om de harde, taaie vezel geschikt te maken voor kleding, worden heftige chemicaliën gebruikt. Er wordt hard aan gewerkt om dit proces milieuvriendelijker te maken. Desondanks blijft bamboe een groenere keuze dan regulier katoen.

Bamboevezel wordt trouwens vaak gecombineerd met biologisch katoen. Biologisch katoen is echter nog altijd milieuvriendelijker dan de reguliere variant. Bovendien krijgen arbeiders en boeren in de biologische katoenteelt meer betaald voor hun product.

Hier koop je het:
www.greendaddy.nl (basics voor mannen & vrouwen)
www.bambooo.nl (basics voor mannen & vrouwen)
www.royalbamboo.com (tops en shirts voor vrouwen)

2. Lease je kleding

We schreven er al eerder over, maar bij het Nederlandse modemerk Mud Jeans kan je al een tijdje een spijkerbroek, hoodie of tas leasen. Voordelen: elk jaar kan je het kledingstuk omruilen voor een nieuw exemplaar (als je dat wilt), afgedragen en versleten items worden gerecycled en grondstoffen worden gespaard. Sinds kort kan je ook maat- en mantelpakken leasen bij het — eveneens Nederlandse — Dutch Spirit.

De productie van een katoenen shirt kost 2.500 liter water. Een spijkerbroek vraagt zelfs meer dan 7.000 liter.

Er wordt enorm veel water en energie verbruikt bij de productie van kleding, dus het recyclen van vezels is altijd beter. En als je je oude spijkerbroek teruggeeft aan Mud Jeans, krijg je bovendien €30 korting op een nieuwe. Die oude broek wordt dan weer hergebruikt.

Hier kan je kleding leasen:
www.mudjeans.eu (jeans, truien en shirts voor mannen & vrouwen)
www.dutchspirit.com (mannen- & vrouwenkostuums)

3. Shop online

Helaas zijn weinig Nederlandse kledingwinkels gespecialiseerd in duurzame kleding. Uitzonderingen zijn winkels zoals Nukuhiva (Amsterdam en Utrecht), BrandMission (Haarlem) en Sincero Fair Fashion (Utrecht). Maar wie naar het online aanbod kijkt, vind al gauw een overvloed aan groene alternatieven. Lastig kiezen dus…

Wij zetten een aantal webwinkels voor je op een rij waar we zelf enthousiast over zijn. Maar als je zelf gaat Googlen zal je nog veel meer vinden.

Kijk hier eens:
www.ecotex.nl (mannen-, vrouwen-, kinderkleding & accessoires)
www.brandmission.nl (vrouwenkleding, schoenen & accessoires)
www.geitenwollenshirts.nl (shirts, truien, vesten en tops voor mannen & vrouwen)
www.saintbasics.com (shirts en ondergoed voor vrouwen & mannen)

4. Koop niet te goedkoop

Alhoewel het onzin is om te beweren dat duurdere kleding per definitie duurzamer of eerlijker is, geldt het omgekeerde wél vaak. Goedkope kleding kan alleen tegen een lage prijs worden aangeboden vanwege de lage inkoopkosten en dat betekent goedkoop materiaal (vaak regulier katoen of synthetische stoffen) en lage arbeiderskosten. Daarnaast gaat het simpelweg minder lang mee, waardoor je vaker iets nieuws zal moeten kopen. Het is in de kledingindustrie zelfs heel gewoon om van te voren afspraken met de fabrikant te maken over hoeveel washings (aantal keer wassen voordat het gaat slijten) het kledingstuk mag meegaan!

Er worden afspraken gemaakt over hoeveel washings het kledingstuk mag meegaan.

Dat betekent gelukkig niet dat goede kleding ook duur moet zijn. Het is een beetje hetzelfde als in de voedingsindustrie: echte voeding is niet zozeer prijzig, het is de junk food vol E-nummers dat te goedkoop is. Hetzelfde kan je zeggen voor kleding van winkels zoals Zeeman en Primark. Het ziet er wellicht aantrekkelijk uit, maar als je je bedenkt hoeveel materiaal, energie en arbeidsuren erin zitten en wat het vervolgens kost, dan weet je dat er iets niet klopt.

5. Wees (g)een fashion victim

Het lijkt een open deur, maar koop niet te vaak iets nieuws. Bedenk je steeds of het écht nodig is om een paar schoenen of een nieuwe trui te kopen. Hoe vaker je namelijk nieuwe kleding koopt, hoe eerder je gevoelig zult zijn voor lage prijzen. En, zoals we gezien hebben, schuilt achter goedkope kleding vrijwel zonder uitzondering een hoop narigheid zoals uitbuiting, gevaarlijke werkomstandigheden, slechte lonen en kinderarbeid. Bovendien is de kledingindustrie verantwoordelijk voor een enorm water- en energieverbruik. De productie van een gemiddeld katoenen shirt kost al zo’n 2.500 (!) liter water; een spijkerbroek vraagt zelfs meer dan 7.000 liter. Hier vind je nog meer schrikbarende cijfers.

Doe dus langer met je huidige kledingcollectie door niet te vaak te wassen — in ieder geval op lage temperaturen — en te variëren door te combineren, niet door steeds een compleet nieuwe outfit aan te trekken. Als je je toch niet kunt bedwingen om regelmatig te shoppen, ga dan eens wat vaker naar een tweedehandswinkel. Er is een ongelofelijk groot aanbod van goede, gebruikte kleding en het is bovendien hartstikke hip. Goed voorbeeld is de handige website en app van United Wardrobe waar consumenten hun gebruikte kleding kunnen verkopen of veilen.

Kijk hier eens:
www.tweedehandskleding.nl
(winkels zoeken)
www.unitedwardrobe.com (soort Marktplaats voor tweedehands kleding)