Wat is er nou lekkerder dan buiten eten? Met de zon erbij en een tuin vol vrienden smaakt alles beter. Maar helaas is barbecuen nogal een inefficiënte manier van koken. Daarom: 5 tips om het beter te doen!

Barbecuen levert een dikke walm van rook en aangebrand vet op. Niet echt goed voor het milieu dus. Tel daarbij op dat de meeste barbecues erg slecht geïsoleerd zijn, waardoor er veel warmte verdwijnt via de zijkanten. Gelukkig is het niet zo moeilijk om dat gezellige etentje in de buitenlucht een stuk milieuvriendelijker te maken.

1. Kook op gas of elektrisch

Het is misschien een stuk minder spannend dan in de weer zijn met kolen en lucifers om een fikkie te stoken (vooral voor mannen), maar een gas- of elektrische barbecue valt te verkiezen boven een “gewone”. Deze zijn namelijk makkelijk harder of zachter te zetten. En handig voor als iedereen genoeg heeft gegeten en je niet wilt blijven zitten met een gloeiend hete bak die nog uren blijft doorroken. Bovendien gebruiken deze barbecues hun energie veel efficiënter.

Nadeel is natuurlijk wel dat je niet erg mobiel bent met een dergelijk apparaat. Dat zorgt ervoor dat je hem minder snel mee zult nemen naar het park bijvoorbeeld.

2. Kies de juiste maat barbecue

De meeste mensen kopen hun barbecue zoals ze er ook van eten: het oog is groter dan de maag. Gevolg is dat er in veel Nederlandse tuinen enorme bakken staan die genoeg eten kunnen verzorgen voor de halve buurt. Een alternatief is een kleine (houtskool)barbecue met een deksel. Die is al vele malen efficiënter doordat de kookruimte compact en afgesloten is.

Verwacht je slechts één keer per jaar te barbecuen? Dan is een wegwerp-variant ook een optie. Die levert natuurlijk wel meer afval op, maar is door zijn kleine formaat best efficiënt.

bbq2

Groentespiesjes

 3. Toch liever vuurtje stoken? Kies voor groene brandstof

Houtskool wordt gemaakt door hout onvolledig te verbranden. Dit gebeurt door weinig zuurstof toe te laten. Bij dit proces ontsnappen de vluchtige stoffen en blijft er zuiver koolstof over. Dat betekent dat je bij het gebruik van reguliere (goedkope) houtskool bijdraagt aan de wereldwijde ontbossing. Beter is het dus om voor houtskool te gaan met een FSC-keurmerk. Dit wordt gemaakt van resthout dat voornamelijk bestaat uit overgebleven stammetjes en de wortels van de boom.

Nog beter zijn briketten gemaakt van bamboe of kokosbast, het restafval van de kokosindustrie. Bamboe brandt snel, maar geeft niet zo veel warmte af. Kokosbriketten zorgen juist voor hoge temperaturen en branden een stuk langer.

4. Koop geen houtskool met een luchtje

In veel goedkope houtskool worden chemicaliën verwerkt, waardoor het makkelijker brandt. Buiten het feit dat deze chemicaliën vrijkomen bij verbranding, wat erg ongezond is, kunnen ze ook in het bereide eten terecht komen. In briketten uit bruinkool zou bovendien zwavel kunnen zitten en ook dat wil je liever niet binnen krijgen.

Een eenvoudige test is om aan de houtskool te ruiken voordat je het koopt. Gewone houtskool zou namelijk geurloos moeten zijn. Is het dat niet, dan is de kans groot dat er een chemisch goedje is gebruikt.

5. Leg eens wat anders op de barbecue

De belangrijkste tip is natuurlijk: gooi niet alleen vlees op de barbecue, maar denk ook eens aan groentespiesjes, gevulde portobello’s, vleesvervangers en… watermeloen! In de VS is de watermeloen “steak” al een tijdje een dikke hit, maar ook in Nederland komen er steeds meer fans. Het is namelijk supersimpel te maken, het is gezond en de sappige textuur lijkt op die van een goed stuk vlees.

Hier volgt het recept: snijd de meloen in plakken van 5 cm dik, smeer ze aan beide zijden in met een mix van olijfolie, zout, peper en verse kruiden (rozemarijn of tijm bijvoorbeeld) en gril ze zo’n 5 minuten per kant. Het vruchtvlees moet licht gekarameliseerd en uitgedroogd zijn. Serveer met partjes citroen.

Ook kant-en-klaar zijn er natuurlijk genoeg vleesvervangers te krijgen. Probeer vooral eens de Mc² burger of de “kipspiesjes” van de Vegetarische Slager. Te koop bij Albert Heijn of de biologische winkel.