Voor een taalcursus ging ik deze zomer naar Florence. Erg toeristisch, zeker hartje zomer, maar mijn school gaf na de lessen superinteressante rondleidingen zodat je de stad ook op een andere manier kon leren kennen. Wat een mooie stad en wat veel leuke groene adressen!

Wie het over Italië heeft, heeft het vaak over gelato, pizza, pasta, mode en schoonheid. Doordat ik daar twee weken heb gezeten, kreeg ik de kans om alle verantwoorde restaurantjes en winkeltjes te ontdekken. Die groene hotspots in Florence heb ik voor jullie in kaart gebracht, zodat je daar makkelijk gebruik van kunt maken als je daar maar voor een paar dagen bent.

Gelato

Te beginnen met ijs! Al zou je hier maanden zitten, dan nog zou je niet alle ijszaken kunnen proberen. En zou je wel een poging wagen dan loop je ook nog het risico dat een gelateria zulk lekker ijs verkoopt, dat je niet verder komt dan die ene zaak. Dat was bij mij in ieder geval het geval. Grom staat erom bekend dat ze biologisch ijs verkopen en zit ook lekker centraal. Maar Grom heeft ook winkels in veel andere Italiaanse steden, dus besloot ik mijn grenzen te verleggen en dat was een supergoede zet.

Edoardo

Edoardo

Edoardo maakt namelijk heerlijk biologisch ijs en produceert daarnaast ook de hoorntjes zelf. Zeker als ze net gemaakt zijn smaakt dat heerlijk: lekker sterke koek. Alle smaken zijn zonder conserveringsmiddelen en kleurstoffen. Dat is geen overbodige luxe als je naar de te kleurige ijstorens van veel Amerikaanse toeristen bij Ponte Vecchio kijkt. Proef hoe pistache-ijs echt hoort te smaken (waarvan de natuurlijke kleur dus niet felgroen is) en hun chocolade-ijs. Kies ook eens smaken die je nog nooit hebt geprobeerd. Sesamijs was iets te experimenteel naar mijn smaak, maar hun kaneelijs is — zoals anderen mij al aanraadde — squisito!

Edoardo | Piazza del Duomo 45 | www.edoardobio.it
Grom | Via del Campanile 2 | www.grom.it

Pizza

Om kosten te besparen kookte ik over het algemeen zelf. Om heel eerlijk te zijn heb ik dus maar één keer pizza gegeten. Maar dat was gelijk ook wel weer een hele goede. SimBiosi zit in een leuk straatje met allerlei andere restaurantjes. Ze maken superverse, betaalbare pizza’s uit een echte houtoven. Sympathiek is ook dat als je een glutenallergie hebt, je dit van te voren kunt doorgeven zodat ze daar apart deeg voor maken.

SimBiosi | Via de’ginori 56 R | www.simbiosi.bio

Tratoria

Behalve met de standaard pizza en pasta kun je hier verder als vegetariër ook goed vertoeven. De zaken Quinoa (geheel glutenvrij!) en Konnubio zitten allebei in het centrum. Zelf ben ik bij de trattoria Il Vegetariano geweest. Van buiten ziet het er wat klein en donker uit, maar binnen bleek het heel groot te zijn en ze hadden zelfs een gezellige binnentuin. Op het bord staan alle opties, die je ook tegelijkertijd kunt doorgeven. Als je hebt betaald krijg je een bonnetje en kun je wachten terwijl je eten wordt gemaakt. Geen service aan tafel dus, maar dat scheelt ook weer coperto (je betaalt standaard zo’n 1,50 tot 2 euro per persoon als je ergens gaat zitten eten, o.a. voor het brood dat vaak standaard wordt geserveerd). Hier kan je goed en betaalbaar eten. Echt een verborgen plekje in Florence.

Konnubio

Konnubio

Il Vegetariano | Via delle Ruote 30 R | www.il-vegetariano.it
Konnubio | Corso dei Tintori 12 | www.konnubio.it
Quinoa | Vicolo di Santa Maria Maggiore 1 | www.ristorantequinoa.it

Vegan

In Florence kun je als veganist eveneens op heel veel plekken terecht. Silvana Bio Vegan Food zit in het centrum, net als Universo Vegano. Ik ben bij Dolce Vegan geweest, een restaurantje en take-away. Het is trouwens maar één straat verwijderd van Il Vegetariano (zie hierboven). Ook hier betaal je geen coperto en pak je gewoon je eigen placemat, bestek, brood en olijfolie van de bar. Je vult een menu in en na betaling verdwijnt de eigenaresse naar de keuken. Ik koos een ‘piatto unico sano’, zodat ik meerdere gerechten kon proeven. Even geen pasta, maar lekkere groenten. Het kost 12 euro, maar het is goed om te weten dat tijdens de lunch hetzelfde gerecht 10 euro kost. Mijn tafelpartner had rauwe courgettespaghetti met een romige groene avocadosaus en paprika en olijven (9,50 euro). Maar je kunt ook voor een snelle burger gaan — er zijn meerdere keuzes — en die kosten 6,50 euro. Sympathiek is dat alles (de seitan, het brood, de burgers, amandelmelk enz) zelf wordt gemaakt. En dat zonder suiker en biologisch. Daar zouden meer tentjes van mogen zijn.

Dolce Vegan | Via San Gallo 92 R | www.dolcevegan.it
Silvano Bio Vegan Food | Via dei Neri 12 | www.ristorantevegano.firenze.it
Universo Vegano | Via Pietrapiana, 47 Rosso (Piazza dei Ciompi) | www.universovegano.it

Eataly

Wil je liever niet specifiek naar een vegetarisch of veganistisch restaurant omdat je in gezelschap bent die dat liever niet heeft? Dan zijn Eataly en Mercato Centrale goede opties. Beiden zitten in het centrum, nabij de Duomo. Eataly zit in meerdere Italiaanse steden en is voortgekomen uit de Slow Food beweging. Niet alles is biologisch, maar het belang van de diversiteit van de Italiaanse regio’s en kwaliteit staan voorop. Het is eigenlijk een grote, cleane delicatessenzaak waar je ook kunt eten.

Bij Mercato Centrale zitten meerdere eettentjes bij elkaar zodat je makkelijk allerlei gerechten kunt proeven. Ik had bijvoorbeeld specifiek een burger gehaald bij Il Vegetariano e Vegano, terwijl degene met wie ik was een gerecht elders aan het halen was, maar we aten het wel gezamenlijk aan dezelfde tafel op.

Mercato Centrale

Mercato Centrale

Eataly | Via De\’ Martelli, 22 R | www.eataly.it
Mercato Central | Piazza del Mercato Central | www.mercatocentrale.it

Supermarkten

In de supermarkten zijn er wel wat vegetarische, veganistische en biologische mogelijkheden, maar ik haalde opgelucht adem toen ik eindelijk één van de vijf Natura Si-filialen had gevonden. Dat is toch even andere koek. Volop keuzemogelijkheden – schappen vol met alleen maar biologische producten. Heerlijk. Ik vind het altijd leuk om nieuwe producten te ontdekken in het buitenland. Ik moet dan echt uitkijken dat ik niet te veel aanschaf, want dan zit ik zo met tig kilo’s aan overgewicht. Maar in Florence zelf is het een uitkomst. Ook al heb je geen kookmogelijkheden, je kan op deze manier toch even snel iets verantwoords scoren.

Natura Si | o.a. Via Masaccio 88/90 | www.naturasi.it

Mode

Het mooie aan langer in een stad verblijven is dat je ook toevallig leuke adresjes tegenkomt. Green Life is zo’n adresje. Het ziet er supermooi uit en heeft totaal niet de stoffige uitstraling dat sommige ‘verantwoorde’ adresjes met zich meedragen. Als ik niet beter had geweten dan was dit gewoon een moderne kledingzaak. Een verademing, letterlijk en figuurlijk. De kleren zijn biologisch en worden voor het grootste gedeelte ook in Italië, in dezelfde regio gemaakt. Wat opvalt is dat ze veel keuzemogelijkheden hebben – van ondergoed, tot cosmetica, accessoires en ook een ruim assortiment veganistische schoenen.

Green Life | Via del Giglio, 27 R | www.greenlifeconceptstore.com

Bellezza

Schoonheid lijkt in Italië echt een obsessie. Sla een willekeurig magazine open en je wordt ermee om de oren geslagen. Ontzettend veel reclame voor bijvoorbeeld cellulite-bestrijding, producten om af te vallen of bruiningsproducten. ‘Natuurlijkheid’ is vaak ver te zoeken. Gelukkig zijn er in Florence een aantal plekken waar ze daar wel oog voor hebben. Helianthus is een klein winkeltje met natuurlijke verzorgingsproducten en cosmetica. Het zit op de hoek van mijn gedeelde appartement en in de straat van mijn school. Het zat dus op mijn dagelijkse route en ik liep daarom regelmatig naar binnen om mijn Italiaans te oefenen en informatie uit te wisselen met collega’s. Als schoonheidsspecialiste vind ik het altijd leuk om nieuwe ‘verantwoorde’ producten te leren kennen. Helianthus verkoopt bijvoorbeeld Biofficina Toscana. Maar ook producten die ze tevens in Nederland verkopen, zoals Benecos en Santé. Als je je zonnebrand vergeten bent, kun je het dus in het centrum gewoon bij Helianthus alsnog regelen.

Helianthus | Via Sant’Egidio, 32 R | www.helianthusfirenze.it

Er zijn nog zat andere leuke plekjes in Florence, maar hopelijk heb ik jullie een beetje op weg kunnen helpen. Kijk op de “duurzame Tripadvisor” Happycow voor meer tips: www.happycow.net