Wereldburgers is de eerste en enige duurzame burgertent van Groningen. Geen gekke combinatie, zo blijkt.

In deze zaak van voormalig leraar Jakob Waninge is het vaak druk; soms zo druk dat de deuren dicht moeten omdat de voorraad op is. Hoog tijd om eens een kijkje te nemen dus.

Aanbod

Hier vind je biologische rundvleesburgers in allerlei varianten: zoals die met “Godfathersaus”, of de Maxima met avocado, rode ui, sla en chimichurri (een pittige knoflookkruidensaus). Ook de Yucatan met black beans spreekt tot de verbeelding. Een hippe kipburger met piment en mango maakt de kaart af. Lovenswaardig is ook dat Wereldburgers twee goede vegetarische opties op de kaart heeft staan: een portobelloburger en een halloumiburger. Die laatste is gemaakt van een Turkse kaas die niet smelt en dus goed gegrild kan worden. Een burger die piept als je erop kauwt. Compliment dat er niet wordt gekozen voor een opgeleukte vegaschijf, maar voor een vleesvervanger met een eigen smaak en karakter. Bij het afrekenen vraagt het personeel geïntereseerd of we nog leuke vegetarische recepten hebben, omdat ze altijd bezig zijn om de kaart te vernieuwen. Andere lekkere dingen op de menukaart: huisgemaakte taarten, bio thee / koffie en het veganistische Professor Grunschnabel-ijs.

Je bestelling kan zich hier verheugen op zeer veel persoonlijke aandacht.

Plus

De burgers zijn door de Groninger Studentenkrant uitgeroepen tot de lekkerste van Groningen. Het vegetarische testpanel heeft ook de portobello- en halloumiburgers goedgekeurd. Lekker genoeg om nog een keertje voor terug te komen, hoewel er wel wat minder scheutig chilisaus op de halloumi mag – dit overstemt de rest van de smaken. Leuk is ook dat je in de keuken kunt kijken hoe jouw burger gemaakt wordt. Dit gebeurt bijzonder ambachtelijk. De gebruikte grill is een los apparaat waar maar een paar burgers tegelijk op passen, waardoor jouw bestelling zich in zijn korte bestaan kan verheugen over zeer veel persoonlijke aandacht. Net als de klant trouwens. Het personeel is erg aardig en altijd in voor een praatje. Een dikke portie plussen zijn de stevige frieten bij elke burger! Deze goudgele schoonheden worden zelf gesneden van Groningse aardappels en smaken onovertroffen.

Min

Niet alles in deze tent is biologisch. Het brood is niet bio, en ook groente is soms ‘gewoon van de Albert Heijn’. Hier geldt dat Wereldburgers gaat voor goede smaak en niet per se voor biologisch. Daar staat tegenover dat alle vleesburgers (van De Groene Weg), de sauzen en de black bean burger wél van biologische oorsprong zijn. Ook de kipburger is inmiddels van “duurzaam” gepromoveerd naar helemaal biologisch. Hulde!