Struinend door het oude centrum van Leiden stuiten we bij toeval op Logica. Het 100% biologische restaurant bevindt zich in een ‘duurzaam gerestaureerd’ rijksmonument aan de Leidse gracht.

Zelf kom ik niet zo vaak in Leiden, maar samen met wat Groenvoer-collega’s hadden we deze stad uitgekozen om een social-media-overleg te houden. Logica kwam weliswaar toevallig op ons pad, maar bleek hiervoor de ideale plek. Het is er lekker ruim en de kaart zag er uitnodigend uit. Een uitgelezen kans om deze plek te testen dus!

Aanbod

Logica maakt volop gebruik van regionale producten. De kaart wisselt met de seizoenen mee en de gebruikte ingrediënten zijn volledig biologisch. In 2013 ontvingen ze daarom een keurmerk van Stichting EKO. De keuken is in grote lijnen vegetarisch, maar tijdens het diner serveert Logica vaak ook vis. In dit geval kiezen ze voor een zo duurzaam en diervriendelijke mogelijke variant: biologisch gekweekt of vis met een MSC-certificaat. Producten die alleen in het buitenland zijn te verkrijgen (zoals koffiebonen), hebben naast het biologische keurmerk tevens het Fair Trade-keurmerk voor eerlijke handel. Voor de lunch is er ruime keuze uit broodjes, uitsmijters, kleine hapjes en salades. Ik bestelde een broodje mozzarella met tomaat en olijftapenade, verse jus en een koffie. Mijn tafelgenoten kozen de soep van de dag (brocollisoep) en een broodje gegrilde aubergine met paprika en tzatziki.

Dit restaurant is zeker een bezoekje waard als je tijdens het shoppen toe bent aan een lunchstop.

Plus

Logica is een vega-vriendelijke lunchroom, maar ook lekker voor de niet vegetariërs! Het personeel is vriendelijk en behulpzaam en de sfeer in de lunchroom voelt helemaal goed. In deze ruime zaak zie je nog mooie klassieke ornamenten van het monumentale pand, wat op een prettige manier afsteekt tegen het moderne meubilair. Dit restaurant is zeker een bezoekje waard als je tijdens het shoppen toe bent aan een lunchstop. Helaas heb ik niet kunnen proeven van het avondeten, maar voor de lunch vond ik de prijs-kwaliteitsverhouding redelijk.

Min

De lunchkaart is niet echt spannend te noemen en als ik kijk naar het avondmenu mis ik wel wat variatie. Ook viel het ons op dat er bij de koffie een standaard speculaasje zit. Dat zijn juist (makkelijke) punten om je mee te onderscheiden van andere lunchrooms. Ik mistte iets extra’s bij de presentatie. Ook zou ik het leuk vinden om te kunnen “zien” waar de regionale producten precies vandaan komen. Dat is leuke informatie en zou wat extra waarde toevoegen aan mijn maaltijd.