Op de hoek van de Raadhuisstraat en de Herengracht zit Fair + Fair, een woonwinkel met enkel en alleen maar fair trade spullen. Zo onopvallend als het er van buiten uitziet, zo vol staat het binnen met prachtige spullen

De losse ruimtes, verspreid over 2 verdiepingen, zijn prachtig op kleur gerangschikt en voelen als museale stijlkamertjes. Door de houten vloeren, de ouderwetse krappe wenteltrap naar de eerste verdieping en de persoonlijkheid van het pand, voelt winkelen hier heel intiem en krijg je het gevoel bij iemand thuis op bezoek te zijn. De entree van de winkel is de keuken, waar je een kopje eerlijke thee of koffie kunt krijgen voor tijdens het rondsnuffelen in de andere kamers van het huis.

Aanbod

Je vindt bij Fair + Fair o.a. lampen, kopjes, woonaccessoires, knuffelbeesten, dekens, bed- en badtextiel, sieraden en portemonnees. In de meeste gevallen zijn de producten handgemaakt. Doordat overal bij staat waar het product vandaan komt en in sommige gevallen zelfs door wie het gemaakt is, krijg je een link met de oorsprong van de producten. Hierdoor wordt het gevoel van intimiteit nog groter. Het hoofddoel van eigenaresse Joyce van Overbeek is om de makers van de producten een basis te geven van waaruit ze een huis voor henzelf en hun gezin kunnen bouwen. Dat is ook de reden dat er op het prijskaartje staat hoeveel procent van het bedrag terugvloeit naar de makers.

Het voelt alsof ze de keuze om iets te kopen volledig bij jou laten.

Plus

Alleen al het binnenstappen in deze winkel vol prachtige, eerlijke spullen is een fijne ervaring. Een ander pluspunt is dat fair trade nog wel eens de neiging heeft om behoorlijk aan de prijs te zijn, maar dat je hier ook met een klein budget de mooiste spulletjes kunt vinden. Er heerst een sereniteit waardoor je op slag ontspant zodra je binnenstapt. Het voelt alsof ze de keuze om iets te kopen volledig bij jou laten en dat maakt deze winkel erg sympathiek. Totaal anders dan veel andere winkels die met schreeuwerige kreten als “SALE!!” en “Korting!” proberen om jou zoveel mogelijk te laten kopen. De winst van de verkochte producten wordt geïnvesteerd in het FAIR House Project en dat is ook het hele doel van Fair + Fair: jij een fair huis, zij een fair huis. Ik maak dan ook graag een uitzondering op mijn principe van consuminderen en zeg tegen iedereen: ‘consuMEER’! Maar dan wel bij deze winkel natuurlijk.

Min

Het enige minpunt dat ik kan verzinnen is dat de winkel zulke mooie spullen verkoopt dat je wel heel sterk in je schoenen moet staan om jezelf na het rondsnuffelen niet toch opeens bij de kassa terug te vinden. Ook al had je met jezelf afgesproken dat je er alleen heen ging om een recensie te schrijven… Ik kwam dan ook vrolijk thuis met vier handgemaakte grappa-glaasjes uit Vietnam en een fotolijstje.

Update: Fair + Fair is inmiddels verhuisd naar Reguliersgracht 103.